Bengt Carlsson stadsarkitekt Jönköping
1 av 2
Bengt Carlsson är ny stadsarkitekt i Jönköping. Foto: Jönköpings kommun.
Munksjötornet vid Munksjön.
2 av 2
Jönköping, med sina nya byggnader, har kallats Smålands Dubai i programmet Stadsinspektionen i P1. Foto: Maria Rymell/Sveriges Radio.
Jönköping

Nya stadsarkitekten: Finns en stark byggvilja i Jönköping

Bengt Carlsson: Man kommer igång tidigare med förtätning än i andra städer
2:25 min

Jönköping har inte haft en stadsarkitekt sedan början på 1990-talet. Nu går Bengt Carlsson in som ny på posten, och han ser ett högt byggtryck i staden.

Jönköping stad fick i programmet Stadsinspektionen i P1 både ris och ros för sin arkitektur och sina trafiklösningar. Arkitektkritikern Mark Isitt menade i programmet att Jönköping gått från att vara Smålands Jerusalem till att ha blivit Smålands Dubai. Något som den nya stadsarkitekten Bengt Carlsson inte tycker är en rättvis bild.

– Men man får nog se det på två sätt. Det som har lockat mig hit är att det är ett byggtryck här och man kommer igång tidigt jämfört med andra städer. Det negativa är väl kanske att byggviljan har varit så stor att man inte funderat på vad man kan göra mer än att bara ställa några hus bredvid varandra.

Även om Bengt Carlsson är relativt ny på posten tror han mycket på sin nya stad. Bland annat kommer han försöka förbättra den omdiskuterade trafikfrågan.

–  Trafiken i en stad ska ju fungera för alla trafikslag, även bilister. Annars är det ju bara dåligt. Men jag är väldigt positiv till att det kommer bli till det bättre, säger Bengt Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".