Rolf Alkhagen vid en massa tidningsurklipp om motorbana i Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Att starta ett parti ser Rolf Alkhagen i Jönköping nu som sista utvägen för att få till en motorbana i Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Jönköping

Motorpartiet siktar på fullmäktige

Rolf Alkhagen, partiledare: Inte ett enfrågeparti
2:02 min

De börjar bli många nu, partierna i Jönköping. Senaste tillskottet är Motorpartiet, med Rolf Alkhagen i spetsen.

Antalet nya partier ser ut att bli rekordmånga vid valet i Sverige nästa år. Aldrig förr har så många nya partier registrerat sig så långt före ett val som nu. Vid samma tidpunkt under förra mandatperioden var de 14, nu är de 34, enligt en sammanställning som tidningen Dagens Samhälle gjort.

I Jönköping startade fem avhoppade moderater nyligen ett nytt parti och nu får de konkurrens av Motorpartiet, där Rolf Alkhagen blir partiledare. Han har länge kämpat för en motorbana i Jönköping och att engagera sig politiskt ser han som en sista utväg.

– Det är enda sättet. Vi måste få en röst in i hierarkin, så att motorintresset inte bara blir en fråga som man säger nej till.

I Rolfs garage på Rosenlund i Jönköping samsas en egenbyggd bil och en liten bar om utrymmet med tidningsurklipp från många års kamp för en motorbana i Jönköping. Han registrerade nyligen Motorpartiet Jönköping hos Valmyndigheten. Målet är att få den där motorbanan i Jönköping och han hoppas att partiet ska få upp mot sju procent i kommunalvalet 2018.

– I min fantasi vill jag ha med alla 5000-6000 som är intresserade, att de går till valurnan och lägger sin röst på Motorpartiet, säger Rolf.

Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelseordförande i Jönköping, tar dock den nya konkurrensen med ro:

– Var och en har ju naturligtvis den här möjligheten. Nu har jag inte sett deras program, men som namnet antyder verkar det ju vara något av ett enfrågeparti och jag tror nog att väljare förväntar sig lite mer än en åsikt i någon enstaka fråga.

Men Rolf Alkhagen slår tillbaka.

– Nej, vi blir inte ett rent enfrågeparti. Det är klart att banan och det ligger högst på listan, men vi kommer också lägga oss i de vansinniga grejerna som kommunen gör nu på gatorna med avspärrningar och stopp från alla håll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".