Burgare röd
Trendiga rosa burgare kan vara gott, men kan också innehålla bakterier. Foto: Junge, Heiko
Mat och dryck

Så ska du steka din burgare utan att bli sjuk

Abraham Ibrahim, köksmästare: Det kan finnas bakterier mitt i köttet
2:29 min

Livsmedelsverket varnar för röda eller rosa hamburgare, trots att det på senare tid blivit en trend.

De senaste åren har en hamburgertrend kommit till Sverige. Mängder med nya ställen som riktar in sig på nya smaker, udda kombinationer och goda råvaror har ploppat upp i stort sett i hela landet.

En av trenderna bland hamburgerälskare är att köttet inte ska vara helt genomstekt, utan snarare rött eller rosa.

Men nu går Livsmedelsverket ut och varnar för den här trenden och uppmanar restauranger att genomsteka köttet för att förhindra att personer drabbas av ehec-bakterien som kan finnas i köttet.

– Det är väldigt viktigt. Bakterien är farlig och det kan få stora hälsoföljder, säger livsmedelsinspektören Karin Berg.

En som har stekt flera tusen burgare i sitt liv är Abraham Ibrahim som är köksmästare på en hamburgerrestaurang, och enligt honom är det många som frågar om just rosa kött. Men enligt honom är det viktigaste att man har koll på sitt kött och kan kontrollera det.

– Jag brukar steka rosa ibland, men då har vi väldigt bra kontroll på köttet och kan servera det utan att riskera någons hälsa, säger Abraham Ibrahim.

Hur gör man då hemma? Kan man själv steka en burgare hemma och ha den rosa utan att riskera att bli sjuk? Enligt Abraham Ibrahim ska man inte ta några risker.

– Om man inte vet var köttet mals och själv har koll på köttet så ska man genomsteka det. Jag rekommenderar att gå till en lokal slaktare som maler ner köttet dagsfärskt, då är det inga problem att steka det lite rosa hemma, säger han.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".