John McEnroe och Björn Borg.
Filmen Borg som har premiär nu handlar om de här två rivalerna på tennisbanan – John McEnroe och Björn Borg. Här en bild från 1981. Foto: AP Photo.
Tennis

Så minns Birger både Borg och bragden

Bragd-Birger: Västtyskarna hade redan hållt segerbankett
4:13 min

Idag har filmen om Björn Borg premiär och en som minns både Borg och Sveriges första Davis Cup-seger 1975 är Bragd-Birger Andersson.

Den då 24-årige Bodaforskillen fick nämligen hoppa in i det svenska Davis Cup-laget och gjorde det som ingen trodde var möjligt.

– Jag var ett oskrivet blad. Västtyskarna hade haft sin segerbankett reda på lördagkvällen och de kanske fick i sig en öl för mycket, konstaterar Birger Andersson.

På söndagen vann Björn Borg första singeln, därefter spelade Birger Andersson den andra singeln, den femte och avgörande matchen, och då hände det som ingen trodde skulle hända: han slog den västtyske världsspelaren Karl Meiler när det gällde som mest.

– Jag hade allt att vinna. Plöstsligt fick han lite gummiarm, det kanske var ölen kvällen innan, och han fick publiken emot sig medan jag fick råg i ryggen, berättar Birger Andersson. 

På förhand var det ingen som trodde på honom, inte ens de svenska journalisterna.

– De åkte hem dagen innan och det stod i de svenska tidningarna att vi hade förlorat, så säkra var de på att vi skulle förlora. 

Men efter denna match blev han "Bragd-Birger" med hela svenska folket och Sverige gick sedan hela vägen till final där det blev seger över Tjeckoslovakien, men i den matchen fick Birger inte vara med.

Efter ett inhopp i Davis Cup-laget 1977 också kom tenniskarriären av sig. Men tennisen har alltid varit en del av Birger Anderssons liv. Han utbildade sig på GIH och blev gymnastiklärare och tennis-tränare. Idag är han pensionär och kommer med nöje att se filmen om Björn Borg. 

Hör Radiosportens Paul Zyra i ljudklippet nedan berätta om varför Birgers insats var så stor 1975.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".