Ann-Marie Nilsson.
Kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C). Foto: David Westh/Sveriges Radio
Jönköping

Ann-Marie Nilsson (C): Fler partier kan göra det komplicerat att styra

"Mer komplicerat att hitta stabila koalitioner som kan leda kommunen"
1:30 min

Nyligen startade en handfull avhoppade moderater i Jönköping ett helt nytt parti. Ännu ett nytt parti, Motorpartiet, vill ta plats i fullmäktige.

Fler partier i de politiska församlingarna kan försvåra styret efter nästa val. Det tror Ann-Marie Nilsson, centerpartistisk kommunstyrelseordförande i Jönköping. 

Förutom det parti som en grupp avhoppade moderater i Jönköping presenterade för några veckor sedan siktar nu ytterligare ett nytt parti, Motorpartiet, på att ta plats i fullmäktige efter valet 2018. Och det kan innebära bekymmer, menar Ann-Marie Nilsson.

– En situation med många partier kan naturligtvis göra det komplicerat att hitta stabila koalitioner som kan leda kommunen på ett bra och hållbart sätt, säger hon.

Till valet 2018 ändras förutsättningarna för mindre partier. Tidigare har det inte funnits något procentuell spärr i kommunalvalet, men nu måste ett parti få minst tre procent av rösterna i valkretsindelade kommuner (två procent i icke valkretsindelade kommuner) för att få plats i fullmäktige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".