Maria Brihall. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
1 av 3
Maria Brihall (VF), ordförande i kultur. och fritidsnämnden i Vetlanda, är söker på sin sak: en regnbågsvecka är en kommunal angelägenhet. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Jan Johansson, Vetlanda framåtanda. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 3
Kommunalrådet Jan Johansson (VF) tycker däremot inte det. Foto: Arkivbild, Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Tova Adolfsson och Linnea Wiktorsson utanför stadshuset i Vetlanda. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
3 av 3
Tova Adolfsson och Linnea Wiktorsson tycker Vetlanda kommuns initiativ till en regbågsvecka är bra. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Vetlanda

Regnbågsvecka – kommunens sak eller inte?

2:43 min

I dag börjar Regnbågsveckan i Vetlanda, ett evenemang i Vetlanda kommuns regi för allas rätt att vara den de är, med HBTQ-frågor i fokus.

Är det en kommuns sak att arrangera en regnbågsvecka? Den frågan har diskuterats i Vetlanda det senaste året. I dag inleds Regbågsveckan – med kommunen som arrangör. I till exempel Jönköping och Värnamo, är det däremot privata aktörer står för pridefesterna.

– Vi ser det ju som att det är kommunens sak att arrangera, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Maria Brihall. Kommunen har ju uppsatta mål, ett av de målen är ett folkhälsomål. Det tycker vi att vi arbetar efter när vi arrangerar en HBTQ-vecka.

Efter ett drygt år av planering och förberedelse drar i dag Regnbågsveckan i Vetlanda igång. Under sju dagar lyfts HBTQ-frågor på olika sätt. Men under året som gått sedan förslaget kom från kultur- och fritidsförvaltningen har det också varit en hel del diskussioner kring huruvida det verkligen är kommunens sak att bekosta och stå som arrangör för ett sådant här evenemang.

En enig kultur- och fritidsnämnd ställde sig positiva till förslaget, men när de ville att även kommunstyrelsen skulle säga ja fick de tillbaka sitt beslut helt utan kommentar. Kommunstyrelsen menade att detta inte var ett politiskt beslut att fatta. Marie Brihall var besviken.

– I sak är det ju en ganska stor fråga att anordna en regnbågsvecka och då hade det ju känts bra att ha hela kommunstyrelsen bakom sig i ett sådant beslut.

Jan Johansson, kommunalråd för Vetlanda framåtanda, alltså samma parti som Maria Brihall tillhör, tror att många andra utsatta grupper nu också förväntar sig att kommunen ska arrangera temaveckor för dem.

– Ja, absolut och tror att det blir en följdverkan av det. Vi har många grupper i samhället som bör uppmärksammas, grupper som har det svårt. Det är viktigt. Det här är en grupp, men vi har många andra och man måste tänka sig för då; hur ska vi framöver lösa deras önskemål? Jag ser hellre i alla sådana här sammanhang att någon förening tar tag i det och att kommunen går in och stöttar och hjälper.
– Jag tycker att man kan diskutera ansvarsfrågan, säger Jan Johansson.

På gatorna i Vetlanda råder också delade meningar om ifall det är kommunens ansvar att arrangera en regnbågsvecka. Beatrice Borg är positiv till kommunens initiativ.

– Varför inte liksom? Jag tänker att i kommunen har vi ju ansvar för alla invånarnas hälsa, både fysiskt och psykiskt.

Hon får medhåll av Birgitta Ringström:

– Det tycker jag visar på en handlingskraftig kommun.

– Jag tycker det är bra. Alla är ju lika värda, det behövs lyftas upp lite faktiskt, säger Calle Svensson.

Torbjörn är mer skeptisk:

– Det kanske inte är deras uppgift, det behöver det inte vara.

– Det kunde väl räcka med ett par dagar? tycker Gunborg. Det är ju många andra grupper i samhället som behöver samma stöttning.

Marie Brihall är dock säkrare än någonsin på sin sak, efter debatten som varit.

– Den har stärkt oss i vår tro att vi driver ett arrangemang som behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista