Les Miserables spelas på Spira.
Les Miserables spelas på Spira. Foto: Lars Kroon
Jönköping

Musikal med hög svansföring

"Man har inte tråkigt en sekund"
2:43 min

Premiären på "Les Misérables" på Spira i helgen blev en fullträff. En helgjuten föreställning som både roar och berör.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

"Les Misérables" har allt som en musikal ska ha: Bra musik, tät story och fina rollprestationer. Det engelska produktionsteamet förverkligar James Grieves regi på scenen och den stora ensemblen levererar hela tiden under den drygt tre timmar långa föreställningen.

Musikalen, som bygger på Victor Hugos roman "Samhällets olycksbarn" skildrar ett Paris efter första revolutionen 1789; en stad i full misär med svältande människor såväl som profitörer. Upproret jäser, men mitt bland de röda fanorna växer kärleken, och i kampen mellan ont och gott, mellan lag och medmänsklighet segrar ändå kärleken till slut.

De bärande rollerna görs av Alexander Lycke (Jean-Valjean) som med sin rockiga röst kryssar mellan känslolägena, Anna-Hanna Rosengren (Fantine) som skulle kunna bli en ny Helen Sjöholm och inte minst barytonen Philip Jalmelid (Javèrt) som drog ned de längsta applåderna.

För komiken svarar Smots egen Petter Andersson som den profiterande värdshusvärden, och Kalle Malmberg, som vid det här laget fått en del musikalvana, gör en träffsäker kärlekskrank Marius.

"Les Mis", som hade urpremiär i London 1980, har behållit lyskraften!

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".