Kören på väg till Stockholm.
Kören på väg till Stockholm. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Jönköping

De sjunger på Riksmötets öppnande

"Inte nervösa än, men det kanske kommer"
2:16 min

När riksdagen slår upp portarna i morgon gör de det till tonerna av kören June Cantores från Jönköping.

June Cantores, en kör från Jönköping, ska i morgon sjunga på Riksmötets öppnande i Stockholm.

– Vi är inte nervösa än, men det kanske kommer, säger körledaren Karin Edwardsson, till vardags kyrkomusiker i Kristine kyrka i Jönköping.

Temat för Riksmötets öppnande är i år södra Sverige, vilket ska synas i program, mat och utsmyckning. Och det var då June Cantores kom in i bilden. De fick en förfrågan från Sveriges körförbund och den kunde de inte tacka nej till, säger Karin Edwardsson.

June Cantores består av kyrkomusiker och församlingsmedlemmar från olika kyrkor i Jönköping, totalt 15 personer. Kören uppstår lite då och då.

– Vi är en ensemble som dyker upp lite då och då vid olika projekt, säger Karin Edwardsson.

I morgon kommer de sjunga i trapphuset i den pampiga entrén till riksdagshuset i Stockholm, samtidigt som alla riksdagsledamöter och inbjudna gäster, däribland kungafamiljen, anländer. SVT direktsänder också.

– Största problemet blir nog att koncentrera sig på sången när alla kändisar går förbi, säger Karin Edwardsson och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".