En montagebild där en äldre kvinna sitter med surfplatta och undersköterskan Jennie Kullander står framför robotdammsugaren.
Att ha internetuppkoppling och till exempel surfplattor på äldreboendena börjar också bli vanligare. Även robotdammsugaren på Uvaberg kräver wifi. Foto: Anders Wiklund/TT och Therese Edin/Sveriges Radio
Jönköpings län

Våra äldreboenden digitaliseras allt mer

Maria Johansson, enhetschef: Måste ta till oss teknik för att frigöra resurser
1:32 min

För att äldrevården ska bli bättre, tryggare och effektivare i framtiden använder sig kommunerna av allt mer modern digital teknik.

Våra äldreboenden har digitaliserats allt mer, och länets kommuner ligger i framkant när det gäller att ta till sig ny teknik i äldrevården, enligt Sveriges kommuner och landsting.

På demensboendet Uvaberg i Tranås finns både digitala larm, robotkatter och robotdammsugare. Det var undersköterskan Jennie Kullander som för snart ett år sedan föreslog att det vore bra med en robotdammsugare för att få mer tid till de äldre. Idén fick hon efter en välfärdsteknikmässa som hölls i Tranås och som var obligatorisk för personalen.

– Vi kände att vi vill få mer tid till våra boende, så vi tar ju tacksamt emot all hjälp vi kan för att kunna lägga mer tid på dem istället för städ och sådant, säger hon.

Av länets kommuner har de allra flesta infört, eller är på väg att införa, så kallad välfärdsteknik på sina äldreboenden. Det är klart bättre än i resten av landet, enligt Sveriges kommuner och landsting.

Välfärdsteknik handlar om allt från digitala larm till robotsällskapsdjur och nattkameror. Tanken med tekniken är inte att ersätta den mänskliga handen, utan frigöra den för bättre uppgifter.

Uvabergs enhetschef Maria Johansson menar att digitalisera äldrevården är absolut nödvändigt för att klara av framtidens utmaningar.

Vi ställs ju också inför svårigheten med att rekrytera personal i framtiden. Så vi måste se över våra rutiner och bli duktiga på att ta oss till teknik för att frigöra resurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".