Eleverna Axel Geijer och Noel Hvitfeldt står med skyddsglasögon på sig och var sin innebandyklubba i handen.
1 av 3
Axel Geijer och Noel Hvitfeldt tycker att det är bra att skolan har köpt in skyddsglasögon till eleverna. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Rektor Susanne Malmqvist spelar innebandy med barnen.
2 av 3
Även rektorn får ha på sig skyddsglasögon i innebandyrinken. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Susanne Malmqvist som är rektor på Torps skola i Bankeryd står i innebandyrinken med skyddsglasögon på sig.
3 av 3
Susanne Malmqvist, rektor på Torps skola. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Bankeryd

Här måste eleverna ha skyddsglasögon

Elever: Bra för säkerheten
1:54 min

För att minska risken för ögonskador har Torps skola och Nyarpsskolan köpt in skyddsglasögon som är obligatoriskt att använda.

Ny forskning från fyra läkare på universitetssjukhuset i Örebro visar att de som oftast drabbas av ögonskador i samband med innebandyspel är de som spelat "privat", alltså inte på idrottslektionen eller i en förening.

För att minska ögonskadorna måste barn upp till 16 år bära skyddsglasögon när de spelar matcher i Sverige. Men det finns inget krav på skyddsglasögon för ungdomar som spelar innebandy på idrotten eller skolrasten.

Två skolor i Bankeryd, Torps skola och Nyarpsskolan, har dock valt att köpa in skyddsglasögon på eget initiativ.

– När eleverna är i skolan så är det vi som ansvarar för eleverna, därav har vi tagit beslutet att köpa in skyddsglasögon, säger Susanne Malmqvist som är rektor för skolorna.

Även de elever som P4 Jönköping träffar på skolgården till Torps skola är positiva till skyddsglasögonen.

– Det är bara bra för säkerheten, annars skadar man sig. Jag har varit med om att någon har tagit klubban för högt upp och träffat rakt i ansiktet, säger Noel Hvitfeldt.

– Någon gång förra året så var det någon som fick en boll i ögat och han fick jätteont, så det är bra att ha skyddsglasögon, säger Axel Geijer.

Om forskningen

Forskningen är utförd på 38 patienter i Örebro län som drabbats av ögonskador till följd av innebandyspel mellan år 2013-2014.

Trots det relativt låga antalet patienter i forskningen anser författarna att resultatet tillsammans med tidigare forskning är relevant.

Läs forskarnas artikel här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".