En målad bild av en väg med många flaggstänger bredvid.
1 av 2
Flaggstängerna kommer att stå både enskilt och i kluster i Värnamo. Foto: Klas Eriksson.
En målad bild av en grupp flaggstänger i ett gathörn.
2 av 2
Ett 80-tal flaggstänger kommer att leda människor till Vandalorum i Värnamo. Foto: Klas Eriksson.
Värnamo

Åttio flaggstänger ska visa vägen till museet

Lars Alkner, kulturchef: Det blir konst när man använder flaggstängerna på det här sättet
1:16 min

Ett 80-tal flaggstänger i olika höjd och omöjliga att använda för flaggning ska leda besökarna till konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo.

Över 100 etablerade konstnärer och formgivare ansökte när Värnamo kommun utlyste uppdraget att konstnärligt gestalta den drygt en kilometer långa gångvägen mellan tågstationen Rörstorp och Vandalorum. 

Vinnare blev Klas Eriksson med sitt förslag "All Inclusive", som består av ett 80-tal flaggstänger av olika längd placerade längs sträckan, både enskilt och i kluster. Stängerna har inga linor och går därför inte att hissa flaggor i.

– Jag ser det som att gänget med flaggstänger kan mötas på ett mer naturligt sätt när de är avklädda sin funktion, dom kan hänga med varandra mer fritt, säger konstnären Klas Eriksson i ett pressmeddelande.

Och att en så vanlig syn som flaggstänger kan vara konst är det ingen tvekan om, menar Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun.

– Det blir ju konst när man använder flaggstängerna på det här sättet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".