Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eksjö

Därför kastade kommunen 600 kvadratmeter trädäck

Publicerat onsdag 13 september 2017 kl 14.43
Lucia Botero, Eksjö kommun: Det skulle vara dyrare att återvinna.
(1:14 min)
Lucia Botero framför tomten Ciselören 1 i Eksjö
Lucia Botero, arkitekt i Eksjö kommun, framför tomten Ciselören 1 där nu trädäcket är borta igen. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio

Det kostade 300 000 kronor att bygga, men nu har trädäcket i Eksjö kastats.

Nu har Eksjö kommun kasserat det 600 kvadratmeter stora trädäcket som byggdes över brandtomten i Gamla stan.

Den 16 augusti 2015 utbröt en storbrand på fastigheten Ciselören 1 i Gamla stan. Den drabbade byggnaden gick under namnet Forssellska gården och var ett av Eksjös äldsta och största trähus. Runt 200 personer fick evakueras, en ung kvinna omkom i branden.

Skulle man ta bort varje spik skulle det kosta mer än att bygga nytt...

Ett år senare, i juli 2016, låg trädäcket över brandtomten klart för att göra den till en mötesplats - och för att smälta in i den fina stadsmiljön - innan ett nytt hus byggs. Trädäcket kostade Eksjö kommun cirka 300 000 kronor.

Nu, september 2017, har trädäcket rivits upp och slängts, något som upprör vår lyssnare Simon som hörde av sig till P4 Jönköping via sociala medier :

Hej! Skicka ut en reporter som kan rota i varför trädäcket som byggdes på brandtomten revs bort och bara kastades? Miljöcertifierade?
Miljötänk?
Skattebetalarna har fått betala eländet och det kunde åtminstone ha skänkts till en förening?
Varför lägga tryckt virke när det skulle ligga så kort tid??? Ve och skam fram med skampålen på torget!

Arkitekten Lucia Botero på Eksjö kommun menar dock att det hade varit ekonomiskt omöjligt att ta tillvara trädäcket.

– Trädäcket var spikat. Skulle man ta bort varje spik så skulle det ta flera månader och blir dyrare än att bygga nytt. Dessutom sprack trät när man rev trädäcket. Materialet har förts bort av byggnadsfirman som rev trädäcket. 

I nästa vecka påbörjar Länsmuseet de arkeologiska utgrävningarna på tomten och först när de är klara kan ett nytt hus byggas. Men förhoppningarna är att bygget ska komma igång i vår och stå klart 

Hör en längre intervju med Lucia Botero i ljudklippet nedan om framtiden för tomten.

FAKTA
Forssellska gården, som blev förklarad byggnadsminne 1993, var en stadsgård med en ålderdomlig struktur präglad av den garveriverksamhet som bedrivits där under många år. Byggnaden hade ett stort kulturhistoriskt värde och ingick som ett betydelsefullt element i stadsmiljön norr om Stora Torget i Eksjö.
(Källa: Eksjö kommuns hemsida)

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".