Ann Johnsson Tändsticksmuseet och byggantikvarie Agneta Åsgrim Berlin.
1 av 2
Ann Johnsson Tändsticksmuseet och byggantikvarie Agneta Åsgrim Berlin. Foto: Ulla Strängberg/Sveriges Radio.
Neonskylt.
2 av 2
Neonskylten Automobilpalatset med skylt på taket till Sveriges äldsta parkeringshus. Foto: Ulla Strängberg/Sveriges Radio.
Kultur

Staden badar i neon

"Jönköping har varit ett centrum för neontillverkning"
6:49 min

Klassiska neonskyltar i Jönköping, som Metropol och China, är borta. Neon har varit självklart i stadsbilden, men nu är skyltarna på väg bort.

Jönköping var tidigt ute med neonskyltar. 1936 startade Svenska Neonrörsfabriken på Torpa. 50- och 60-talet var neonskyltens storhetstid. Neon stod för det nya, och många affärsidkare ville vara moderna.

Den äldsta neonskylten är den gröna,skrivstilsformade Västerhuset på funkisbyggnaden i hörnet Järnvägsgatan och Västra Storgatan. Den nya fastigheten (1940) inrymde bryggeri, butikslokaler och bostäder.

Unika skyltar

Andra unika skyltar är Ekwurtzels, som nyss såldes på Blocket, Lindströms café där ägaren nu ska renovera de trasiga rören, och stiligast av alla, Automobilpalatset med skylt på taket till Sveriges äldsta parkeringshus.

Men nu monteras många skyltar ned, och utställningen är ett försök att hejda utvecklingen och bevara den unika stadsmiljön.

Kommersiellt värde i neon

– Många affärsidkare kanske inte förstår vilket kommersiellt värde de gamla skyltarna har, säger Agneta Åsgrim Berlin, byggnadsantikvarie och initiativtagare till utställningen.

Folk älskar dem. De är ju signaler i stadsbilden som man känner igen.

Själv håller hon Ekwurtzelskylten allra högst.

– Den är väldigt elegant med sin skrivstil och sitt blinkverk med röda punkter för herr och dam.

Neon också konst

Utställningen rymmer också konstverk i neon, där det mest iögonfallande är verket "Doodle" som pryder Tändsticksmuseets tegelfasad. Utställningen är producerad av byggantikvarie Agneta Åsgrim Berlin, intendent Ann Johnsson och fotograf Anna Hållams.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".