Helena Elmqvist Sofia Rosenquist Lars Stråth Margareta Andersson
Helena Elmqvist, Sofia Rosenquist, Lars Stråth, Margareta Andersson debatterade inför kyrkovalet på söndag. Foto: Kalle Kovacs/Sveriges Radio.
Svenska kyrkan

Inför kyrkovalet från Kristine kyrka - här hör du debatten i repris

Inför kyrkovalet på söndag - partidebatt
14 min

Spelar det någon roll vem som styr Svenska kyrkan politiskt? En av frågorna i debatten idag.

På söndag är det dags för kyrkovalet. Ett val som ibland kallas det bortglömda valet.

Röstdeltagandet brukar ligga på 12-13 procent av alla över 5 miljoner röstberättigade. Att det inte är fler kan bero på att många har svårt att se skillnaderna mellan de olika alternativen.

Spelar det någon roll vem som styr egentligen?
Det var första frågan till fyra kyrkopolitiker på plats i Kristine kyrka.

Margareta Andersson från Vetlanda (Centerpartiet)

Lars Stråth från Jönköping (Socialdemokraterna)

Sofia Rosenquist från Nässjö (POSK - Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan)

Helena Elmqvist från Kulltorp (Sverigedemokraterna)

Socialdemokraterna är största politiska partiet i kyrkovalet i dagsläget.

Socialdemokraterna vill bland annat att alla ska vara välkomna till kyrkan, all barnverksamhet ska vara avgiftsfri, en kyrka som står upp för alla människors lika värde och rätt, stimulera den ideella musikverksamheten.

POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) vill bland annat verka för utveckling och fördjupning av gudstjänstlivet, stödja ett aktivt miljöarbete i stift och församlingar, att Svenska kyrkan ska vara en aktiv välfärdsaktör, rusta Svenska kyrkans församlingar än mer att ta emot migranter och människor på flykt.

Centerpartiet vill att kyrkan ska vara öppen för alla. Inte minst för de som är utsatta, ensamma eller på flykt, samt att kyrkan ska präglas av framtidstro och vara en stark röst för humanism och mot främlingsfientlighet.

Sverigedemokraterna mobiliserar för att ta stor plats i svenska kyrkans olika beslutande organ - Jimmy Åkesson sa i våras att "Sverigedemokraterna mobiliserar och ska 'ta över'" svenska kyrkan. Från 160 namn på valsedlarna i förra valet till runt 1 000 namn i detta val. Åkesson vill stoppa en "vänsterliberal påverkan" på Svenska kyrkan. Tro och tradition.

Hör hela debatten i repris i ljudspelaren ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".