Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Andreas Magnusson
1 av 5
Andreas Magnusson (längst till höger) med sin mamma och sina två amerikanska bröder. Han kom till USA med sin mamma som treåring. Foto: Lyssnarbild Andreas Magnusson
Andreas Magnusson
2 av 5
"Jag känner mig mer amerikansk än svensk", säger Andreas Magnusson som kom till USA som treåring. Foto: Lyssnarbild Andreas Magnusson
Andreas Magnusson
3 av 5
Andreas Magnusson med sin hund Chewy. Foto: Lyssnarbild Andreas Magnusson
Andreas Magnusson
4 av 5
Andreas Magnusson kom till USA när han var tre år gammal. Foto: Lyssnarbild Andreas Magnusson
Andreas Magnusson
5 av 5
Andreas Magnusson driver ett eget företag inom musik i USA. Han har bott i landet i 32 år och har både arbete, bil, hus, släkt och vänner där. Foto: Lyssnarbild Andreas Magnusson
USA

Riskerar att deporteras till Sverige – efter 32 år

Andreas Magnusson: Jag skulle tappa allting
1:30 min

I USA pågår debatten om papperslösa invandrare ska få stanna i landet. Svenske Andreas Magnusson kom till USA när han var tre men riskerar nu att deporteras.

Svenske medborgaren Andreas Magnusson, 35 år, bor i Richmond, i delstaten Virginia i USA. Han flyttade dit från Linköping med sin mamma när han var tre år gammal. Han började skolan, skaffade sig vänner och föreställde sig aldrig att han en dag skulle komma att ses som en främling i landet.

Men efter att advokaten som hade hand om familjens visum gjorde ett misstag, och Andreas hamnade utanför familjens process att förlänga uppehållstillstånden då han hunnit bli vuxen, fortsatte han sitt liv i USA som papperslös invandrare.

Jag var i USA helt olagligt i tre-fyra år och det fanns inget sätt för mig att bli laglig.

– Det var massor med otur som inte var mitt fel.

Men så 2012, när dåvarande presidenten i USA Barack Obama startade ett program för papperslösa invandrare som kommit till USA som barn, fick Andreas Magnusson och hundratusentals andra skydd.

Programmet, som heter Deferred Action for Childhood Arrivals, eller DACA, innebär att papperslösa invandrare som kommit till USA i ung ålder tillåts arbeta och uppehålla sig i landet utan att riskera att deporteras.

Men programmet, som måste förnyas vartannat år, tillåter inte att personer lämnar USA. Inte ens under en kortare tid.

– Jag får inte åka ifrån landet. Min farfar i Sverige dog för fem år sedan och jag fick inte åka till begravningen, säger Andreas Magnusson.

– Och nu börjar jag få en familj i Sverige som är äldre och som inte kan komma och hälsa på mig här längre.

DACA-programmet, som i dag skyddar omkring 700 000 papperslösa invandrare, varav de allra flesta är från Mexiko, är omdebatterat. De mest invandringskritiska rösterna inom det republikanska partiet vill att samtliga cirka 700 000 personer deporteras.

Jag har kämpat här för att få upp mitt liv till en viss kvalité.

– Jag har växt upp tillsammans med många av mina bästa kompisar, jag äger ett hus här, jag har ganska fin bil. Min mamma gifte sig med en amerikan för 18 år sedan och hans familj är min familj, säger Andreas Magnusson.

– Om jag blir deporterad får jag inte hälsa på i USA under tio år.

USA:s president Donald Trump vacklar fram och tillbaka i frågan. Många av hans väljare och partikollegor kräver hårdare tag mot personerna i DACA-programmet, medan demokraterna i oppositionen istället vill förenkla livet för de papperslösa invandrana.

Skulle Donald Trump till slut besluta sig för att stänga ner DACA-programmet, riskerar Andreas Magnusson, som i dag är 35 år, att deporteras till Sverige – ett land han inte bott i på 32 år.

– Jag är väldigt orolig, säger Andreas Magnusson.

– Jag riskerar att tappa allting.

Hör Andreas Magnusson berätta mer om livet som papperslös invandrare i USA och hur det är att ingå i DACA-programmet i spelaren nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".