Göran Melin i blå uniform.
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Ovanligt många självmord – arbete intensifieras

Göran Melin: Tungt att det är flera unga
1:30 min

Augusti var en svart månad när det gäller självmorden i länet. Sju personer tog sina liv, varav fyra var under 30 år.

Ovanligt många tog livet av sig i länet i augusti. Den yngste var under 18 år. I Jönköpings län arbetar myndigheterna gemensamt med att förebygga självmord, men ser ingen förklaring till ökningen i augusti.

– Det brukar vara två eller tre varje månad, men just i augusti ser vi att det är så många som sju. Det är klart att det är extra tungt när det är unga, säger Göran Melin, räddningstjänsten i Jönköping, som är sammankallande för myndigheternas suicidpreventiva grupp i länet.

Under flera års tid har myndigheterna i länet jobbat tillsammans med allt ifrån utbildning i skolan, samordnade akuta insatser när någon är självmordsbenägen och även när det gäller infrastrukturen, som att bygga extra höga broräcken vid utsatta platser. I länet är det också något färre som dör i självmord jämfört med nationella siffror. 

Men trots att en nollvision när det gäller självmorden har funnits i tio år sjunker inte antalet självmord. Det är ungefär lika många som dör i självmord nu som 2008, och det finns mer att göra för att färre ska ta sina liv.

Här i länet hoppas den suicidpreventiva gruppen nu starta ett forskningsprojekt och granska varje enskilt fall av självmord, på samma sätt som Trafikverket utreder dödsolyckor.

– Vi har börjat se om vi kan ta hjälp av en högskola i landet, kanske är trafikverkets metod att granska olyckor överförbar till självmorden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".