Koka kräftor och dill.
1 av 2
Yrkesfiskarna i Vättern vittnar om ett bra kräftår med stora och många djur. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Växjö tingsrätt.
2 av 2
Växjö tingsrätt. Foto: Cecilia Ekströmer/Sveriges Radio
Jönköpings län

Tjuvfiskarna för många för rättssalen

Växjö Tingsrätt har ingen sal som är stor nog för att hålla en rättegång med alla tio misstänkta. Nu måste de kanske hyra in sig i en annan domstol.

Tjuvfiskehärvan i södra Småland, bland annat i Jönköpings län, innebär problem för rätten. Växjö Tingsrätt har nämligen inte plats för en rättegång med alla tio misstänka, plus försvarsadvokater och häktesvakter, det skriver Smålandsposten

Ett alternativ är att hyra in sig i en annan domstol. Ett annat är att inte alla tilltalade behöver vara i salen samtidigt. Men den typen av lösning kan bli svår i det här ärendet.

Alla tio män ska begäras omhäktade. Men det återstår fortfarande en del arbete innan åtal kan väckas, mycket av bevismaterialet finns i männens telefoner och måste översättas. När männen greps beslagtog polisen även lastbilar och flera gummibåtar med elmotorer.

Polisen har beskrivit ligan som den största någonsin. Det har tjuvfiskats kräftor och gös i stora delar av södra Småland, bland annat i Jönköpings län.

Tre av av de tio männen är misstänkta för grovt brott mot fiskelagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".