Sofiakyrkan. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Här skedde det senaste bråket när huliganer från Jönköping drabbade samman med en grupp från Norrköping. Bilden är dock tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio
Jönköping

Ny huliganfirma i Jönköping oroar polisen

Supporterpolisen: Vi har ju varit förskonade i alla år, så vi är lite förvånade
1:34 min

Polisen har vid två tillfällen larmats till slagsmål i Jönköping där den nya huliganfirman varit inblandad.

Rolf Abrahamsson är supporterpolis i Jönköping och han menar att de fick höra talas om den nya grupperingen i våras.

— Det var några kollegor som såg flera killar som slogs för Jönköpings Södra i ett större slagsmål på en internetsida.

Sidan som Rolf Abrahamsson syftar på är ett Instagramkonto där bilder och även filmer från huliganslagsmål från övriga norden sprids.

Grupper av huliganer benämns ofta som "firmor" och i Jönköping kallar sig firman för Jönköping Youth Casuals. Oftast stämmer firmorna träff med varandra på platser som ligger öde då de kan få slåss i fred. De följer även en del regler under själva bråken som alla förväntas följa.

JKPG News var först med att berätta om den det här och i Jönköping har polisen ryckt ut vid två tillfällen där den nya huliganfirman varit inblandad. Vid båda tillfällena har de slagits mot andra firmor som sympatiserar med andra idrottsklubbar i landet. Klubbarna tar allt som oftast avstånd från firmorna och vill inte förknippas med dem. 

— Vi är lite förvånade över det här. Vi har ju haft tur och varit förskonade från sånt här men nu har det ju nått även hit, säger Rolf Abrahamsson.

Polisen i Jönköping för nu en dialog med andra supporterpoliser i landet. 

— Eftersom vi inte har någon större erfarenhet av det här sedan tidigare så tar vi lärdom av vad våra kollegor i de större städerna har att säga. 

P4 Jönköping har pratat med klubbchefen i Jönköpings Södra, Fredrik Ståhl men han avböjer att ställa upp på en intervju just för att undvika att ge firman någon publicitet. Vidare menar han att klubben tar tydligt avstånd från huliganerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".