Linus Forsberg är ordförande för Unga med Synnedsättning
1 av 2
Linus Forsberg är ordförande för Unga med Synnedsättning Foto: SR/Vendela Lundberg
En kyrka och valsedlar. Foto: Pontus Lindahl/Vilhelm Stokstad/TT. Montage: Sveriges Radio.
2 av 2
Ett kors och valsedlar. Foto: Pontus Lindahl/Vilhelm Stokstad/TT. Montage: Sveriges Radio.
Kyrkovalet

Personer med synnedsättning kan inte rösta anonymt i kyrkovalet

Flera protesterar genom att inte rösta
1:43 min

För personer med synnedsättning är det inte möjligt att rösta anonymt i kyrkovalet. En fråga som upprör många inför kyrkovalet nu på söndag.

Personer med synnedsättning kan inte personkryssa anonymt i vare sig i kyrkoval eller i allmänna val idag. Vid valet 2014 höjdes därför flera kritiska röster som menade att detta är ett demokratiproblem. Men ingenting har förändrats sedan dess.

Och medan man i allmänna val åtminstone kan få partiernas valsedlar i punktskrift hemskickade, finns i kyrkovalet inte ens den möjligheten.  

Linus Forsberg från Jönköping förtidsröstade i kyrkovalet förra veckan. 

– I och med att jag vet att jag inte kan läsa på valsedlarna, för att de har för liten text, så var jag tvungen att ha med mig en person som jag litade på som kunde följa med mig in bakom röstbåset. Sedan fick jag säga vilka jag ville personkryssa och lita på att den personen kryssade det jag sa. 

Sedan två år tillbaka är han är ordförande för Unga med Synnedsättning. 

– Jag har hört från flera av mina egna medlemmar i Unga med Synnedsättning att de väljer att inte rösta, antingen i ren protest eller för att de inte känner sig trygga eller har någon i sin omgivning som skulle kunna gå med dem. Vilket gör att de hellre väljer att inte rösta än att röja sin valhemlighet.

– Det är ett problem för demokratin som måste åtgärdas, säger Linus Forsberg.

Inför de allmänna valen postas partiernas valsedlar, tryckta med punktskrift, hem till personer som har en synnedsättning. Men så går det alltså inte till i Kyrkovalet.

– Det här är första valet som frågan har kommit upp till valkansliet och kyrkokansliet. Hade vi fått frågan tidigare så hade vi kunnat göra ett liknande system som de allmänna valen och Valmyndigheten har. Men det är nu vi har uppmärksammat det här, säger Anki Bondesson, kyrkovalledare i Svenska Kyrkan. 

Men borde det inte vara ert ansvar att möjliggöra för alla att kunna rösta anonymt – även om ni inte får frågan?

– Jo, det borde ligga på oss. Det är ledsamt att det ser ut så här. 

Linus Forsberg är kritisk. 

– Jag tycker det är väldigt märkligt att de inte har fått höra om det här tidigare eftersom det här är en fråga som har varit uppe många gånger kring de allmänna valen och jag antar att det borde ha nått även kyrkan, säger han. 

– När jag röstade i kyrkovalet för fyra år sedan så tog jag upp det med min församling och bad dem också att föra det vidare, vilket de sa att de skulle göra. Så det känns väldigt märkligt att inte kyrkan har hört det förrän nu. 

Anki Bondesson på Svenska Kyrkan säger till Ekot att de ska gå vidare med detta. 

– Vi kommer att kontakta Synskadades förening efter kyrkovalet. Vi kommer att fördjupa oss i den ordning som Valmyndigheten har när det gäller blindskrift och hjälp till synskadade. Vi får börja så, säger Anki Bondesson, kyrkovalledare i Svenska Kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".