Gynstol, cellprov
1 av 2
Foto: Pontus Lundahl / TT
Mia Frisk.
2 av 2
Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Jönköpings län

Mia Frisk (KD) kritisk till gratis cellprovtagning

"Rimligt att betala 100 kronor"
2:05 min

Regeringen är överens med Vänsterpartiet om avgiftsfri gynekologisk cellprovtagning i alla landsting. Men regionrådet Mia Frisk (KD) är kritisk till beslutet.

Gynekologiskt cellprov tas för att upptäcka HPV-viruset som kan ge livmoderhalscancer. Tidigare har undersökningen kostat 200 kronor i vissa delar av landet, men gratis i andra. Nu blir den gratis i hela landet.

– När cellprovet och screeningen nu blir avgiftsfri hoppas vi att fler kvinnor deltar, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson i Vänsterpartiet.

Undersökningen erbjuds med tre till sju års intervall, beroende på ålder. Möjligheten finns tillgänglig för omkring två och en halv miljoner kvinnor i Sverige, i åldern mellan 23 och 64 år.

Satsningen innebär 141 miljoner kronor per år med start 2018, skriver Vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

Mia Frisk som är Kristdemokraternas regionråd och gruppledare i Region Jönköpings län är kritisk till beslutet. 

– Det finns ingenting som är gratis, det är någonting annat som får står tillbaka, varenda krona behövs för att stärka och utveckla vården istället, säger Mia Frisk. 

Mia Frisk säger att man har ett eget ansvar för sin hälsa.

– Jag anser att det är rimligt att man kan betala 100 kronor var tredje år eller vart femte år beroende på hur gammal man är, säger Mia Frisk.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".