En stadsbuss står vid en busshållplats.
1 av 2
Många tusen länsbor åker buss varje dag, men huruvida de kommer fram i tid eller inte finns det ingen statistik över. Foto: Joséphine Simar/Sveriges Radio.
Digitala skyltar visar hur många minuter det är kvar till nästa buss går.
2 av 2
På många hållplatser kan resenärerna hålla koll på när bussen ska gå tack vare digitala skyltar. Foto: Joséphine Simar/Sveriges Radio.
Jönköpings län

JLT: Dålig koll på sena bussar

Erik Andersson, trafikutvecklare JLT: Vi tar fram statistik när vi upplever att vi har ett problem
1:39 min

Jönköpings länstrafik för inte någon egen statistik över bussarnas punktlighet

Istället förlitar de sig på att resenärer hör av sig om deras buss är sen.

Tågtrafiken i Jönköpings län håller tiden till omkring 95 procent, men Jönköpings länstrafik saknar sammanställd statistik över hur punktliga länets bussturer är.

JLT uppger själva att de har 80 000 resenärer och 2 676 avgångar varje dag, men det kommer endast in några synpunkter i veckan som rör punktlighet.

– Visst är det viktigt att veta om de kommer fram i tid, men med tanke på att antalet klagomål som kommer in är relativt litet så har vi utgått ifrån att vi är ganska punktliga, säger Erik Andersson. När JLT upplever att det är problem i något område kan de kontrollera punktligheten med hjälp av bussarnas färddatorer, men det förs alltså ingen löpande statistik över hur tidtabellen hålls.

En resenär som upplever att bussen ofta är sen är Mahmoud som dagligen åker buss i Jönköping.

– Bussen är ofta fem till sju minuter sen. När jag ska till skolan på morgonen så kommer jag ofta sent till klassen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".