Paul Lohr, 50, ny rekryt och Ida Bengthagen, 27,  gruppchef.
1 av 3
Paul Lohr, 50, ny rekryt och Ida Bengthagen, 27, gruppchef. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Victor Odewale rycker in i Eksjö
2 av 3
Victor Odewale från Skövde hämtar ut skor i storlek 45. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Major Pär Nordahl, Ing2 i Eksjö
3 av 3
Major Pär Nordahl, Ing2 i Eksjö, och några av alla nyinryckta rekryter som just hämtat ut sin personliga utrustning. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Eksjö/Ing2

Efter 21 år som militär i USA – nu vill Paul testa svenska lumpen

Amerikanen Paul Lohr, 50: Jag vill göra militär karriär i mitt nya land också
4:09 min

Idag hämtade 67 nya rekryter ut sin personliga utrustning på Ing2 i Eksjö för att sedan påbörja sin militära grundutbildning. Däribland en 50-årig amerikan!

I kön till persedelförrådet, bland alla unga män och en och annan kvinna, stod också en betydligt äldre och mer erfaren soldat under tisdagsmorgonen - amerikanen Paul Lohr som nu blivit svensk medborgare och vill testa på det svenska försvaret också.

– Jag flyttade till Sverige för fyra år sedan. Jag har varit militär i USA i 21 år och gläder mig över att få lära mig den svenska militära livsstilen, säger Paul Lohr som numera bor i Göteborg med sin svenska fru.

Att han som 50-åring, dubbelt så gammal som de övriga som rycker in nu, och med två decennier som militär i bagaget får börja om från början med en grundutbildning i Eksjö tycker han inte är konstigt.

– Man blir aldrig överkvalificerad, man kan alltid lära sig nya saker. Sverige är mitt nya land så jag gör detta både av plikt och för att det kan bli ett framtidsyrke. Jag vill bidra till mitt samhälle och jag vill pensionera mig från den svenska armén också.

I ljudklippen nedan kan du höra Kajsa Bonta, rekryteringskoordinator på Ing 2 och Pär Nordahl, kompanichef, om förhoppningarna om att fylla samtliga 100 utbildningsplatser i Eksjö nästa år då den allmänna värnplikten är tillbaka, samt Victor Odewale från Skövde som alldeles frivilligt ryckt in i det militära.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".