Volvo XC90.
Tjuven spelade in signalen från Fredriks bilkort. Bilen på bilden har inget med det aktuella fallet att göra. Foto: ERIC LUND / TT
Trafik

Nyckellösa bilar gör det enkelt för biltjuven

Fredrik: Så stal tjuvarna min nya bil
3:42 min

Med en enkel utrustning kan tjuvarna stjäla din nya bil.

En bil utan nyckel kan låta smidigt, där det räcker att ha ett kort i plånboken eller fickan för att kunna starta bilen. Men tjuvar har lärt sig att utnyttja tekniken för att stjäla dyra bilar.

Korten skickar nämligen ut signaler även när de inte används, och den signalen kan kriminella "spela in" för att starta bilen - utan att behöva bryta sig in.

P4 Jönköping har tittat på en film från en annan stöld, den visar en gärningsman som med hjälp av en ganska enkel utrustning letar efter signalen från nyckelkortet som ligger inne i bostaden. Signalen skickar han vidare till en kollega som tar emot den och öppnar och startar bilen. Bilen, värd 1,2 miljoner kronor har ännu inte hittats.

Hör Fredrik från Vetlanda berätta i ljudspelaren ovan hur hans Volvo stals - och hur han nu tvingas förvara kortet i en plåtlåda för att hindra stöld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".