Flodpärlmusslor vid Gnyltån i Vetlanda kommun
Flodpärlmusslorna som flyttades från Gnyltån för ett år sedan har nu fått komma hem igen. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Vetlanda

Flodpärlmusslorna har flyttat hem igen

För ett år sedan flyttades 1500 flodpärlmusslor från Gnyltån på grund av den långa torkan. I går fick de utrotningshotade musslorna komma tillbaka.

Bakgrunden till flytten av musslorna i början av oktober förra året var den långa torkan som gjorde att vattnet i ån hotade att sina. Totalt flyttades 1500 flodpärlmusslor från Gnyltån nära Kvillsfors i Vetlanda kommun till ett annat vattendrag.

I går kunde dock de utrotningshotade musslorna flyttas tillbaka. Gnyltån är nämligen återigen vattenfylld efter allt regn. Det skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Flytten för knappt ett år sedan var ett unikt projekt och det har visat sig lyckat. Nästan alla musslor har överlevt och är nu åter i sin ursprungliga miljö.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".