En hög med guldtackor.
Företaget handlar med bland annat guld. Foto: Håkan Jansson/TT.
Gnosjö

Stor skattesmäll för Gnosjöföretag

Ädelmetallföretaget Robert Friman International, med säte i Gnosjö, ska betala 77 miljoner mer i skatt och skattböter efter momsbedrägeri, enligt Skatteverket.

Företaget handlar med bland annat guld, platina och silver, och Skatteverket har slagit fast att bolaget varit en del i en kedja med omfattande momsbedrägerier. Flera påstådda leverantörer ska ha varit skenföretag för att hålla nere priserna på ädelmetallerna. Det gör enligt Skatteverket att Gnosjöföretaget inte har rätt till de momsavdrag företaget gjort. Därför ska Robert Friman International betala 77 miljoner mer i skatt och skattböter, enligt beslutet från Skatteverket som nyhetsbyrån Siren har tagit del av.

Robert Friman Internationals styrelse skriver i ett pressmeddelande att de kommer att överklaga Skatteverkets beslut och snarast kommer att "meddela sin bedömning av vad detta innebär för moderbolaget och koncernen". I övrigt lämnar de inga kommentarer, säger företagets advokat Bengt Siverling till P4 Jönköping.

Företagets före detta vd dömdes i somras för vårdslös skatteuppgift till villkorlig dom och 100 000 kronor i dagsböter, samtidigt som två leverantörer till bolaget dömdes till fleråriga fängelsestraff. Domarna har överklagats och målet pågår i Svea Hovrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".