Bildkollage med två män.
Johan Gustafsson (tv) kidnappades i Mali 2011. Carl Bildt (th) dåvarande utrikesminister. Foto: TT

Carl Bildt kritiseras i dokumentär om Johan Gustafsson

Victoria Gustafsson: Han är ändå Sveriges representant
1:03 min

Victoria Gustafsson, Johans syster, är kritisk till Carl Bildts tystnad tiden efter kidnappningen.

Johan Gustafsson kidnappades i Mali 2011 då Carl Bildt var utrikesminister. Under fem år och sju månader hölls Johan Gustafsson kvar av kidnapparna.

Men först två år och tre månader efter kidnappningen träffade dåvarande utrikesminister, Carl Bildt, Johans familj.

– Det kändes ju jättekonstigt att vi aldrig hade träffat Carl Bildt. Jag förstår att det här är ett knivigt fall, men han är ju ändå Sveriges representant för utrikespolitiken, säger Johans syster Victoria Gustafsson.

Victoria Gustafsson beskriver relationen med utrikesdepartementet som i det närmaste obefintlig.

 – Betydelsen av att ta kontakt, även om han skulle ringa en halv minut till mina föräldrar och säga att "vi är ledsna att det inte gått bättre". Sedan kommer Margot Wallstström och tar över, och då ringer hon och vill träffa oss första månaden, säger Victoria Gustafsson.

I Sverige är det polisen som hanterar fall där svenska medborgare kidnappats utomlands, men utrikesdepartementet jobbar i nära samarbete med polisen och bidrar när det kan.

Carl Bildt skriver i ett mejl att han var "ytterst angelägen om att framhålla att Johans fall var ett fall för polisen", och att han ville signalera att "vi inte var mottagliga för någon mån av utpressning".

Bildt skriver även att han arbetade "mycket intensivt" med fallet och att det var en viktig bakgrund till att han åkte till Mali som utrikesminister.

Det fanns därtill flera fall av personer som kidnappats vid tidpunkten, en del var "knappt kända" skriver Bildt.

– Jag kan inte säga att hon [Wallström] har gjort mer än vad Carl Bildt har gjort, jag kan inte säga att den ena är bättre än den andre, men det är ganska stor skillnad på bemötandet, säger Victoria Gustafsson.

Nedan finns en länk till del ett och del två i dokumentären.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".