Dan Ludvigsson. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Dan Ludvigsson har polisanmält Region Jönköpings län. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Regionens kontantvägran polisanmäld

Dan Ludvigsson: Blev häpen och förbannad
1:36 min

Regionens vägran att ta emot kontanter på alla vårdinrättningar har nu blivit en polissak.

– Jag blev först häpen och sedan blev jag förbannad. Här sitter alltså styrelsen för Regionen och bestämmer att de kan åsidosätta en lag och gå emot en dom från Högsta förvaltningsdomstolen, säger Jönköpingsbon Dan Ludvigsson, som reagerat på P4 Jönköpings tidigare rapportering.

Det var förra veckan som P4 Jönköping berättade om Bengt Lindman i Habo. Han har två gånger anmält Region Jönköpings län till Justitieombudsmannen, JO. Först för att Regionen inte tar emot kontant betalning på alla länets vårdinrättningar, sen för att de fortfarande struntar i det, trots dom i Högsta förvaltningsdomstolen och beslut från JO. JO har nu krävt en förklaring från Regionen.

Det kristdemokratiska regionrådet Mia Frisk säger att de sparar fem miljoner kronor om året på att bara erbjuda kontant betalning på fyra ställen i länet och ifrågasätter om riksbankslagen hängt med i utvecklingen. Den förklaringen köper inte Dan Jönköpingsbon Dan Ludvigsson, som i veckan polisanmälde Region Jönköpings län.

– Nej, det är ingen ursäkt för att bryta mot lagen. Då kan ju företagare eller vem som helst åsidosätta skattelagstiftningen i syfte att spara pengar. Jag menar, det är de signalerna de sänder ut.

Men polisen kommer inte utreda om Regionen gjort sig skyldig till lagbrott.

– Ärendet saknar straffrättsliga påföljder och därför är det inget vi utreder, berättar förundersökningsledare Johan Sjögren.

Men Dan Ludvigsson kan begära en överprövning.

– Då kan man vända sig till Åklagarmyndigheten, så får de ta en titt på ärendet igen och lämna ett yttrande kring hur de tycker att polisen ska agera i detta, säger Johan Sjögren.

– Då får jag ta det vidare till åklagare, säger Dan Ludvigsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".