Hemtjänst Trappuppgång Undersköterskeuniform
1 av 3
Ina Karlberg under sitt arbetspass i hemtjänsten. Foto: Paul Zyra/SR
Hemtjänst Kök Kaffebryggare
2 av 3
Att brygga kaffe kan vara en av arbetsuppgifterna för Ina Karlberg i hemtjänsten. Foto: Paul Zyra/SR
Madelen Djerf Undersköterska Kommunals avdelning Jönköping
3 av 3
Madelen Djerf, undersköterska i hemtjänsten, har sammanställt enkäten. Foto: Paul Zyra/SR
Jönköping

Hemtjänstens personal har inte tid att ta rast

Ina Karlberg: Vågar inte dricka vatten för att det tar tid att gå på toaletten
1:28 min

Stressad situation för hemtjänstens personal i Jönköping.

Personal inom hemtjänsten har ett pressat tidsschema. Många anställda har svårt att hinna ta sina raster, visar en undersökning från fackförbundet Kommunal.

Det arbetar drygt 400 anställda inom den kommunala hemtjänsten i Jönköping och 270 av dem svarade på enkäten. De anställda hos de privata bolagen blev inte tillfrågade, men facket hoppas åtminstone de fem största privata bolagens anställda ska få svara på enkäten senare i höst.

Resultatet för Jönköpings kommuns del blev alltså att 80 procent av de tillfrågade svarade att de ofta inte hinner med att ta rast eller inte vågar dricka tillräckligt mycket med vätska – för då riskerar de att behöva gå på toaletten, vilket tar tid.

Många upplever att arbetssituationen blev mycket mer pressad när Jönköpings kommun införde TES, en datorstödd tidsregistrering som de anställda ska sköta med mobiltelefonen.

Nackdelen enligt personalen är att TESEN inte tar hänsyn till att vårdtagarna är människor med olika mycket behov av tid för kontakt, vård och omsorg.

P4 Jönköping träffar Ina Karlberg, som åker runt till vårdtagare i södra Jönköping, Barnarp och Tabergsådalen. Hon vittnar om att det inte alltid är lätt att få den utmätta tiden att räcka till.

– Det är ju en balansgång det där, för man kan ju inte stressa människor som behöver tid på sig. Det kan ju vara att man kommer till någon som behöver få i sig mat, och som det tar lite extra tid för, helt enkelt. Och vi kanske bara har en 15–20 minuter.

Det kan vara någon som är ledsen och det gör ont att behöva lämna den om man bara har en 10 minuter. Man försöker att stanna så länge som det går, men det är inte alltid det gör det.

Cecilia Hjort-Attefall är ordförande (KD) i kommunens äldrenämnd. Hon säger till P4 Jönköping att hon och ledningen för hemtjänsten tar undersökningen på största allvar.

– Det här är frågor som vi ständigt jobbar med och jag har haft samtal med cheferna, som tittar på olika schema- och bemanningsfrågor. Vi tittar särskilt på goda exempel från undersökningen.

Madelen Djerf är den som sammanställt enkäten. Hon arbetar dels på Kommunals avdelning i Jönköping, och dels som undersköterska inom hemtjänsten.

Att så stor del av hemtjänstpersonalen inte hinner ta rast, gå på toaletten eller inte vågar dricka vätska ordentligt för att slippa gå på toaletten är oroande, tycker hon.

Risken är att personalens stress kommer att gå ut över vårdtagarna tror hemtjänstundersköterskan Madelen Djerf:

Jag älskar ju mitt jobb, jag älskar att gå hem till folk och hjälpa dem. Och jag tycker att det är ett jätteroligt och stimulerande arbete. Men ibland är det så stressande, och du vet inte alltid om du hinner att göra ett bra jobb.

– Det är där problemet är: Man vill göra ett så bra jobb som möjligt, men ibland känner du att du hinner inte göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".