Barn i Uganda spelar fotboll
Fotbollen lockar barn från gatan. Foto: Läkarmissionen.
Världens barn

Perla sjunger för gatubarnen i Uganda

Perla Bjurenstedt, musiker: Att möta barnen tar tag i en något sanslöst
2:19 min

Bara i Ugandas huvudstad Kampala finns det mer än 10 000 gatubarn. Men med hjälp av pengar från Världens barn kan en del av dem få en bättre framtid.

Musikern Perla Bjurenstedt med rötter i Jönköping har sjungit med barn i Sveriges skolor i flera decennier. Men han är också engagerad i barn i andra länder. Sedan fem år tillbaka samarbetar han med Läkarmissionen. Det har blivit många konserter som gett pengar till Världens barn. Perla Bjurenstedt har också besökt Läkarmissionens projekt i Uganda och spelat in filmer där som kan ses på Youtube.

– När man ser allt elände i världen känner man sig oerhört liten. Vi kommer inte kunna hjälpa alla men vi hjälper en och en, och på så sätt gör vi världen lite bättre, säger Perla Bjurenstedt som nu samlar in pengar till förmån för gatubarnen i Uganda.

Det är myndigheterna i Uganda som beräknar att det finns mer än 10 000 gatubarn i landets huvudstad. Där tigger de, sover under sopsäckar och letar mat för dagen. Med hjälp av ett fotbollslag och ett hjälpcenter försöker Läkarmissionen få bort barnen från gatan.

Fotnot: Läkarmissionen är en biståndsorganisation som funnits sedan 1958 och som har ett 90-konto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".