En äldre kvinna sitter med händerna i kors över magen.
Foto: Johanna Norin/TT
Jönköping

Äldre kan drabbas när personalen inte hinner ta rast

Madelen Djerf, undersköterska: Tror det blir konsekvenser för dem
1:37 min

Fyra av fem anställda vid hemtjänsten i Jönköping hinner inte ta rast, och det kan drabba de äldre enligt fackförbundet Kommunal.

En enkät som fackförbundet Kommunal gjort visar att fyra av fem anställda vid hemtjänsten i Jönköping inte hinner ta rast.

Enligt Madelen Djerf som är undersköterska vid hemtjänsten och även involverad i Kommunal så riskerar de äldre att drabbas på grund av personalens situation.

– Jag tror att det blir konsekvenser även för dem, sen vrider vi undersköterskor oss ut och in. Vi har bra siffror men vi gör allt för att siffrorna inte ska påverkas, men i grund och botten så blir det en påverkan ändå.

Har du funderat att byta bana från hemtjänsten till något annat?

– Jag älskar mitt jobb och jag tycker att det är jätteroligt och stimulerande arbete. Men ibland så ja, just för att det är så stressande och du vet inte alltid om du hinner göra ett bra jobb. Man vill göra det så bra som möjligt men ibland så känner du att du inte hinner göra det, säger Madelen Djerf.

En orsak till att personalen är så pressad är det tidregistreringssystem som personalen använder.

– Låt arbetsgrupperna planera sitt arbete. Jag tror att vi måste hitta en helt annan lösning än det här systemet om vi ska se det här som ett framtidsyrke, säger Anki Göransson, ordförande i Kommunal, sektion vård och omsorg i Jönköping.

Mikael Ekström, chef för hemtjänsten i Jönköpings kommun, håller med om att ett tidregistreringssystem inte är optimalt inom just hemtjänsten.

– Det är inte så att vi kan säga att ett besök tar tio minuter, utan det är människor vi arbetar med. Därför får vi inte använda ett system blint, säger han.

Hör debatten mellan hemtjänstchefen och Kommunals ordförande i spelaren nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".