Bildkollage utsläpp, kolgruvor, smog
Ungdomar har en mörk framtidsbild när det gäller miljö och klimat. Foto: AP

Ungas klimatoro ska vändas till engagemang

"De ser att framtiden bär en miljökollaps"
1:42 min

Svenska ungdomar ser mycket dystert på framtiden när det gäller miljön och klimatet – men väljer att vända bort blicken – visar en avhandling. Men i Jönköpings län vill man nu i stället väcka ungdomarnas engagemang.

Många ungdomar har inget annat sätt att hantera oron än att låta bli att tänka på saken. 

– Det finns en stor kunskap i den här gruppen, det visar våra workshops från tidigare år. Vi vet också att det finns en stor oro hos de här eleverna, och en frustration över att inte kunna lyfta frågan och kunna påverka i den omfattning som man vill, och det vill vi ändra på, säger Andreas Olsson som är energi och klimatstrateg på Länsstyrelsen i Jönköping.

Därför hålls i dag för första gången en särskild ungdomsdag på den årliga klimatveckan i Jönköpings län. På en workshop ska man börja mejsla ut hur et särskilt ungdomsråd med 5-10 gymnasieelever ska se ut och fungera.

Ungdomsrådet ska få lika mycket inflytande i Jönköpings läns klimatarbete som de nio andra grupperna under länets klimatråd.

Att gymnasieelever har bra kunskap om klimatfrågorna såg kulturgeograf Kajsa Kramming tydligt i en avhandling, som hon lade fram i våras. Men hon såg också att de har en mycket mörk bild av framtiden.

– De ser att framtiden bär en miljökollaps. Det kan betyda att jorden går under, att allt och alla dör, säger hon.

Kajsa Kramming säger att det här bottnar i en rädsla att miljöfrågorna inte hanteras ordentligt så att vi går mot en varmare värld med mycket översvämningar.

Tyvärr verkar det vanligaste sättet att hantera oron vara att vända bort blicken. Men det finns en mindre grupp ungdomar som kan känna hopp genom att engagera sig i frågan, tror hon. 

Den gruppen är lätt att fånga upp, säger Andreas Olsson på Länsstyrelsen i Jönköping:

 – Det är också viktigt att inkludera fler och fler allt eftersom men det bygger väldigt mycket på att det finns förutsättningar för de här grupperna att lyfta fram det man vill ha sagt, och att det finns någon som är mottagare av det också, säger han.

Vårt miljöprogram Klotet sänder direkt från ungdomsdagen i Jönköping klockan 14.03: Ungas röster om klimatet saknas

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".