Skolbarn i Erikshjälpens skola i Bangladesh
1 av 4
Skolbarn i en av Erikshjälpens skolor i Bangladesh Foto: Carina Johnsson/Erikshjälpen
Erikshjälpen
2 av 4
Lotta Olofson och Sara Bergqvist vid en tavla med Erikshjälpens grundare Erik Nilsson. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Erikshjälpens skola i Bangladesh
3 av 4
Erikshjälpens projekt med flyttbara skolor i Bangladesh. Hela proceduren att montera ner en skola och etablera den på en ny plats kostar ca 7 000 kr. Foto: Erikshjälpen
Sidhai school in flood 2
4 av 4
Öarna i deltat består av sand och påverkas av det strömmande vattnet i floden. På speciellt utsatta öar kan hus som byggts mitt på ön bara några år senare vara farligt nära strandkanten. Foto: Erikshjälpen
Världens barn

Flyttbara skolhus ger fler barn chans att gå i skolan

Sara Bergqvist, Erikshjälpen: Flera skolor har raserats för att öarna flyttat på sig
3:57 min

En del av pengarna som samlas in till Världens barn går till Erikshjälpens projekt med flyttbara skolor i Bangladesh.

Bangladesh är ett av världens mest fattiga och tätbefolkade länder, så även de svårtillgängliga öarna i Jamuna-deltat i nordvästra delen av landet utgör boplats för många människor. Öarna består av sand och påverkas av det strömmande vattnet i floden så att ett hus som byggts mitt på en ö några år senare ligger vid strandkanten.

– I det här området finns det för få skolor och staten når inte ut. Vi utbildar lärare i området och ordnar enklare flyttbara skolor som följer med när folk flyttar på sig vid översvämningar, berättar Sara Bergqvist som själv följt skolprojektet på plats i Bangladesh.

Det är nästan 5 000 barn i 77 skolor som klarat sin examen och gått vidare till högre utbildning redan!

Världens Barn, Radiohjälpens största kampanj, fyller 20 år och sedan starten 1997 har det samlats in över 1,4 miljarder för att förändra barns villkor i världen.

Pengarna fördelas mellan 14 av Sveriges ledande hjälporganisationer som i sin tur hjälper världens mest behövande barn, däribland Erikshjälpen som har sitt huvudkontor i Huskvarna.

 – Erikshjälpen har varit med i Världens Barn-kampanjen i flera år och bedömt att det är både viktigt och roligt att vara med, säger Lotta Olofson, insamlingschef och ansvarig för Erikshjälpens Världens barnprojekt 2017.

Hör Lotta Olofson berätta mer om Erikshjälpens arbete för Världens barn i spelaren nedan.

Det här räcker pengarna till

Kostnaden för ett barns skolgång i en månad i Bangladesh är ca 100 kr/månad.

Hela proceduren att montera ner en skola och etablera den på en ny plats kostar ca 7 000 kr.

Mer om Världens barn P4 Jönköping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".