Viktoria Önneby
Viktoria Önneby (KD) har dömts för urkundsförfalskning. Foto: Paul Zyra
Vaggeryd

KD-politiker straffas för förfalskning

Viktoria Önneby: Jag beklagar och ångrar mig
1:05 min

Kristdemokraternas vice ordförande i Vaggeryd, Viktoria Önneby, har skrivit under rapporter med annans namn.
– Upp till väljarna om de har förtroendet kvar, säger hon.

Viktoria Önneby (KD), vice gruppledare i Vaggeryds kommunfullmäktige och vice ordförande i Kristdemokraterna i Vaggeryd, har fått ett strafföreläggande med villkorlig dom för urkundsförfalskning.

– Jag beklagar och ångrar. Jag begick ett misstag, säger Viktoria Önneby.

– Jag beklagar att det har hänt och jag är jätteledsen om det på något vis har drabbat någon eller har gjort någon ledsen. Det var inte min avsikt på något vis.

Det var när Viktoria Önneby var projektanställd i ett av arbetsförmedlingens projekt som hon skrev under fyra tidsrapporter med annans namn och därmed skapade fyra stycken falska handlingar.

Hur allvarligt är det att en förtroendevald politiker döms för ett brott?

– Det är klart att det inte är bra. Jag själv hade tyckt att det var oprofessionellt gjort av en förtroendevald, säger Viktoria Önneby.

– Så jag förstår om man känner att förtroendet för mig sviker och jag är beredd att ta ansvar för det i sådana fall.

Hur ser du på din framtid som politiker nu?

– Jag känner inte att det är upp till mig riktigt, utan upp till väljarna och partiet om de har förtroende för mig, säger Viktoria Önneby.

–  Har de det så får vi se. Jag kan inte säga det i dagsläget hur min politiska framtid ser ut. Jag har inga ambitioner egentligen utöver där jag befinner mig just nu. Men som sagt, det är inte upp till mig.

Viktoria Önnebys framtid som politiker kommer att tas upp för diskussion av Kristdemokraterna i Vaggeryd.

– Men jag kan inte se hur detta skulle påverka henne i rollen som förtroendevald i Vaggeryds kommun, säger Jenny Larsen, gruppledare för Kristdemokraterna i Vaggeryds kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".