Smederna vann SM-guldet.
Smederna har tagit första SM-guldet på 40 år. Foto: Mikael Fritzon/TT
Speedway

Superskrällen: Vetlanda utan SM-guld

Michael Wirebrand: Vi kunde inte stå emot
1:28 min

Superskrällen är ett faktum – Smederna är svenska mästare i speedway efter totalt 92–82 mot Vetlanda. Därmed är 40 års väntan över för laget från Eskilstuna.

Inget lag hade under säsongen tagit mer än 39 poäng på Vetlandas hemmaplan och Vetlanda hade åtta poäng tillgodo efter segern i gårdagens första finalmatch

Men större än så blev aldrig den totala ledningen för hemmalaget.

– Vi vet att det är sport och det är bara att gratulera Smederna, de är bättre än oss i dag, säger Vetlandas lagledare Michael Wirebrand.

I stället jobbade sig Smederna ikapp och gick upp i ledning för första gången i finalserien efter det åttonde heatet.

Den stora stjärnan Matej Zagar vann heatet och Michael Jepsen Jensens tredje plats gav 4–2 i heatet och ledning med två poäng i den totala ställningen.

Vi trodde på det och visste att får vi en bra start så sätter det griller i huvudet på dem och mycket riktigt blev det så, säger Smedernas lagledare Jerker Eriksson till Radiosporten.

När flera av de stora stjärnorna i Vetlanda svek passade Smederna på att dryga ut sin ledning – 4–2 i det nionde heatet följdes upp med två oavgjorda heat och ledningen var därmed fyra poäng.

– De tror ju på sig själva och det de gör. De var grymma från start. Vi gör inte jättestora misstag utan får stryk av ett bättre lag, säger Michael Wirebrandt.

Ett riktigt guldryck kom i heat nummer 12. Pontus Aspgren och Andzejs Lebedevs grejade en femetta, drygade ut ledningen till åtta poäng och det blev matchavgörande i finalen.

Guldet säkrades definitivt efter 4–2 i det 14:e heatet – Smederna vann med 92–82 och tog därmed första SM-guldet på 40 år.

– Det här är helt stört. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva det här, säger Linus Eklöf.

Jerker Eriksson sa redan på upptaktsträffen att Smederna gick för SM-guldet.

– Det var nog bara jag som stod där och sa inför pressen att Smederna vinner. Man måste tro på sig själv annars är det ingen idé, då kan man lika gärna sitta i soffan. 


Tidigare SM-vinnare sedan 2010:
2016 Rospiggarna
2015 VMS Elit
2014 VMS Elit
2013 Piraterna
2012 VMS Elit
2011 Piraterna
2010 Elit Vetlanda (VMS Elit)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".