Katarina von Bredow med montrar i bakgrunden.
Katarina von Bredow, från Rydaholm, ställer ut på Bokmässan i Göteborg, till skillnad från flera av sina kollegor. Foto: Ulla Strängberg/Sveriges Radio.
Kultur

von Bredow tänkte bojkotta bokmässan – ändrade sig

"Om man backar lämnas ju utrymmet fritt"
1:02 min

I dag drar Bokmässan i Göteborg igång, en mässa som många författare valt att bojkotta. Men Katarina von Bredow är på plats, efter mycket övervägande.

Bokmässan i Göteborg har i år precis som förra året förknippats med protester, diskussioner och avhopp. Det började ju med att den högerextrema tidningen Nya Tider tilläts ha en monter på mässan förra året, efter många turer. De är där i år också. Dessutom var det tänkt att nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration på lördag skulle starta utanför bokmässan, något som dock ändrats nu.

En som därför haft betänkligheter kring att medverka är barnboksförfattaren Katarina von Bredow från Rydaholm i Värnamo kommun.

– Min spontana reaktion var att gå med i bojkotten och inte ställa upp. Men sen började jag tänka att om man backar undan lämnar man ju utrymmet fritt för Nya Tider som det var frågan om i det här sammanhanget. Varför ska vi flytta på oss? säger hon.

Istället valde hon att delta för att representera en annan åsikt.

– Jag försöker dra mitt strå till stacken genom att prata om hat och hot och främlingsfientlighet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".