Brunbjörn.
Björnen på bilden har inte varit i Lekeryd. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Jönköping

Therese såg en björn utanför Lekeryd

"Jag såg de stora klorna på tassarna"
2:23 min

En björn kan uppehålla sig i länet.

Det var 20:00-tiden på torsdagskväll som Therese Simar såg ett djur som hon är säker på är en björn i närheten av hennes hem i Hemmingstorp utanför Lekeryd i Jönköpings kommun.

– Det var när jag var på väg hem i bil i går kväll som jag såg något svart som kom upp vid dikeskanten. Djuret korsade vägen och den hade stora tassar. Det var så att man hajade till att det inte kunde vara något annat än en stor jävla björn, säger Therese Simar till P4 Jönköping.

Den var så tydlig i sina konturer samtidigt som den stod upp. Ett vildsvin står ju inte upp.

Björn kan ofta förväxlas med vildsvin men Therese är tveksam till att det skulle vara ett vildsvin som hon såg.

– Dels var den så hög, väldigt blank i pälsen, den hade stor nos och sen de stora klorna på tassarna, säger Therese Simar.

Vad tänkte du när du satt där i bilen och såg björnen?

– Nu är jag ju helt korkad. Det här måste ju varit ett vildsvin, samtidigt som den andra hjärnhalvan sa att det måste vara en björn. Den var så tydlig i sina konturer samtidigt som den stod upp. Ett vildsvin står ju inte upp.

Therese Simar har nu anmält observationen till länsstyrelsen som kommer att skicka ut en rovdjursspårare med en hund för att leta efter spår.

– Det är svårt när det är barmark och det inte är bra förutsättningar för att hitta spår, men de skulle kunna leta efter spår och dofter på platsen, säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen.

Hör Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Linda Andersson i spelaren nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".