Frida Hermansson med sin dotter i famnen.
Frida Hermansson med sin dotter Isabell. Foto: Privat
Jönköpings län

Nybliven mamma: Amningshetsen måste sluta

Frida Hermansson: Kände mig ratad och stressad
1:36 min

Drygt var fjärde barn i länet ammas inte vid fyra månaders ålder. Frida Hermansson är en av dem som har problem med amningen.

Att kunna amma sitt barn är inte en självklarhet för alla mammor i länet. Drygt var fjärde barn ammas inte vid fyra månaders ålder visar nya siffror från Socialstyrelsen. 

– Många som vill amma känner nog att det är ett stort misslyckande om de inte klarar av det, men det är aldrig mammans eller barnets fel, ibland så går det bara inte, säger Frida Hermansson som är nybliven mamma.

Frida Hermansson har en liten dotter på 12 veckor, och hon är en av många mammor som har problem när det kommer till amningen.

– Själv känner jag pressen från min egen sida. Det här är något som jag velat så länge och det blir något slags mål för mig att hålla ut, säger Frida Hermansson.

Hade jag givit upp och gett ersättning istället några gånger så hade jag varit en bättre mamma och varit roligare, gladare och piggare.

Jennie Blom är distriktssköterska och amningsombud inom barnhälsovården i Värnamo, hon säger att det finns flera anledningar till att svårigheter uppstår.

Förutom fysiska problem som till exempel mjölkstockning så kan mammor också påverkas av stress, bristande engagemang från sin partner och förväntningar från omgivningen. Något annat som också har påverkan är om personens egna mamma själv hade problem med amningen.

Mammor kan också påverkas av stress, bristande engagemang från sin partner och förväntningar från omgivningen.

Under de senaste fem åren har trenden vänt i Jönköpings län, nu är det fler barn som ammas i länet. I regionen har man satsat på att utbilda personal mer inom ämnet.

– Det är inte vårt huvudsakliga mål att mammor i vår region ska bli de som ammar mest i landet, utan vi ska blir väldigt bra på att stötta och informera om amning, flaskmatning och anknytning, säger Jennie Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".