Karin till vänster och hennes kollegor på Mullsjö folkhögskola demonstrerar i Göteborg med konst mot rasism.
Karin till vänster och hennes kollegor på Mullsjö folkhögskola demonstrerar i Göteborg med konst mot rasism. Foto: Privat
Göteborg

Nazister marscherar i Göteborg – länsbor bland motdemonstranterna

Karin Johansdotter, Konst mot rasims: Vi vill sprida en kärleksröst
1:15 min

I dag demonstrerar nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, i Göteborg. Polisen och motdemonstranter från Jönköpings län finns också på plats i staden.

Under lördagen demonstrerar nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, i Göteborg och tusentals motdemonstranter har samlas i staden.

Sammandrabbningar mellan polis och NMR rapporterades strax efter att nazisterna börjat marschera. Polisen är förberedda för våldsamheter och har kallat in polisförstärkning från hela landet.

Från Region Öst skickades 26 poliser till demonstrationerna i Göteborg, varav åtta poliser från Jönköpings polisområde. Det skriver Jönköpingsposten.

Enligt GP samlades över 10 000 personer för att protestera mot NMR. En av alla som är på plats för att delta i motdemonstrationerna är Karin Johansdotter från Huskvarna.

– Det är fullt med folk på Heden redan nu, sa Karin Johansdotter timmar innan NMR började marschera.

Hon ingår i gruppen Konst mot rasism och åkte ner till Göteborg med sina två lärare och en klasskamrat från Mullsjö folkhögskolas bildlinje.

– Det känns självklart att demonstrera och visa att vi inte tycker det är okej att alla människor inte skulle vara lika mycket värda, säger Karin Johansdotter.

En del säger att det hade varit bättre att ignorera NMR och inte ge dem så mycket uppmärksamhet. Vad tänker du om det?

– Jag förstår tanken och det hade varit bra om staden hade tömts och de fick skrika för tomma öron, men jag tror inte att det fungerar, säger Karin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".