Michael Roos sitter med sonen Hampus bredvid sig i soffan. Hampus har en medalj runt halsen.
Hampus Roos äter stora mängder mediciner varje dag för att överleva och minska smärtan. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio.
Värnamo

Dödssjuke Hampus kan bli utan stöd

Pappa Michael: Jag kan inte fatta hur vi ska få det att funka
3:11 min

Sjuårige Hampus har obotlig cancer och behöver mediciner dygnet runt. Men hans behov räcker inte för att få samma stöd som i dag, enligt nya regler.

Hampus har haft en hjärntumör sedan han var ett år gammal och under det senaste året har han blivit mycket sämre. Hans tumör växer explosionsartat och orsakar svåra smärtor.

Varje dag får han stora mängder morfin och tolv olika mediciner som är nödvändiga för att han ska klara sig.

Behoven som Hampus har kanske inte berättigar honom stöd efter att Försäkringskassan har ändrat kriterierna för vem som ska få assistans. Det finns alltså en risk att Hampus blir utan stöd när föräldrarna nu ska få sitt LSS-beslut omprövat.

Det här slår undan benen totalt för oss. Han har en halvsidig lätt cp-skada och kan inte klä på sig eller blanda sina mediciner själv. Vem ska fixa det här?

Det finns ännu inget beslut om att Hampus blir utan stöd, men föräldrarna är beredda på att behöva strida för sin sak.

– Nu måste vi rusta lite för att försvara att Hampus behöver vår hjälp och att han har rätt till att leva, säger mamma Mari Roos.

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ses just nu över i en utredning som ska vara klar efter valet. Som grundläggande behov räknas bland annat personlig hygien, mat och kommunikation, men inte de mediciner som Hampus är beroende av.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".