Viktor Claesson i landslagsdräkt hoppar över två motspelare som ligger ner på fotbollsplanen.
Foto: Janerik Henriksson/TT.
Värnamo

Viktor Claesson kan ta plats i startelvan

Viktor Claesson: Mina kvalitéer sitter främst i offensiven
0:59 min

Jimmy Durmaz är skadad. Då förväntas Viktor Claesson från Värnamo kliva in till höger på det svenska fotbollslandslagets mittfält.

För Krasnodarspelaren själv är det dock en landslagssamling likt de tidigare.
– Man kommer inte hit och räknar med någon startplats, säger Claesson inför lördagens match mot Luxemburg.

Ett halvår har passerat sedan Viktor Claessons stora genombrott på landslagsfotbollsscenen, hans två mål mot Portugal bidrog till vändningen och den kraschade Ronaldo-festen på Madeira i mars.

Redan då höjdes röster om ännu en Krasnodarspelare i en svensk landslagselva. I VM-kvalet har dessa röster dock fortsatt fått vänta på den varan.

TT: Är du nöjd med din landslagsspeltid efter den där kvällen mot Portugal?
– Jag har ju varit inblandad på något sätt i alla matcher sedan dess. Min första landslagssamling, mot Holland hemma, då satt jag på läktaren. Sedan har jag suttit på bänken och startat träningsmatcherna och hela tiden fått göra lite längre inhopp. Så det går åt rätt håll och jag är absolut nöjd, säger Viktor Claesson i den mixade zonen efter tisdagens träning på Friends Arena.

Med Jimmy Durmaz skadad tyder dock mycket, åtminstone utifrån, på att Claesson nu kommer få chansen från start. Även om han själv är förtegen om sina förväntningar.
– Man kan inte hålla på och snegla på alla möjligheter utan man får gå ut och göra det så bra som möjligt på träningarna. Så får man se hur långt det räcker. Men man är alltid redo och hoppas få starta.

I klubblaget Krasnodar har dock Viktor Claesson varit ett självskrivet kort i elvan hittills. Han och landslagskaptenen Andreas Granqvists manskap har gått bra i inledningen av säsongen. Och Claesson har acklimatiserat sig väl till fotbollen och livet i öst.
– Jag har blivit en bättre spelare sedan jag flyttade dit. Både det sociala och det fotbollsmässiga har varit mycket bättre än vad jag kanske förväntade mig på förhand.

TT: Är den ryska fotbollen underskattad här i väst?
– Det tror jag. Det är en liga som går bra i Europa. Sedan skiljer det rätt mycket på topp och bottenlag. Men det är en bättre liga än vad man tror i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".