Birgitta Thor, anhörig, och Kristina Hansson, anhörigkonsulent.
1 av 2
Birgitta Thor, anhörig, och Kristina Hansson, anhörigkonsulent. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Tårta med texten Nationella Anhörigdagen
2 av 2
Anhörigcentrum i Jönköping bjuder på tårta inför Nationella Anhörigdagen på fredag. Foto: Monia Pirfält
Jönköping

Här får de som hjälper själva hjälp och stöd

Birgitta Thor, anhörig: Jag har fått hjälp här
2:17 min

Allt fler svenskar vårdar eller hjälper regelbundet en sjuk eller äldre släkting eller vän. Det finns stöd att få på Anhörigcentrum in Jönköping.

På fredag, den 6 oktober, är det nationella anhörigdagen. Men under hela veckan är anhörigkonsulenten Kristina Hansson, på Anhörigcentrum i Jönköping, ute och berättar om vad hon och hennes kollegor kan hjälpa till med.

Imorgon, torsdag, är det öppet hus på eftermiddagen med underhållning av bland andra "Lilla fruntimret" för att locka dit anhöriga som vill veta mer om vilken hjälp och stöttning man kan få där.

– Vi börjar med ett enskilt samtal med den som är anhörig, då vi går igenom och fokuserar på hur situationen ser ut "för just dig"? De anhöriga är inte vana vid att vi fokuserar på dem, utan börjar prata om "min man eller min fru eller min vän har det så och så..." 
– Men det viktigaste är att lyssna på hur den anhörige mår, säger anhörigkonsulenten Kristina Hansson.

Efter samtalet får man hjälp med att hitta rätt kontakter i kommunen och med att delta i samtalsgrupper. Men också att komma hemifrån lite på till exempel en spadag eller ett par dagars vistelse på en gård i Vrigstad.

Birgitta Thor började besöka Anhörigcentrum för ett par år sedan när hennes make blev dement.

– När jag begrep att han var dement sökte jag hjälp. Och här har jag fått  utbildning i olika demenssjukdomar, sitta och prata med andra i samma situation i anhöriggrupper och praktiska saker som namn och telefonnummer till ansvariga på kommunen.

Att Anhörigcentrum betonar vikten av att må bra själv som anhörig tycker Birgitta Thor är bra.

– Jag har fått hjälp här att tänka på mig själv, det är viktigt att hämta andan ibland. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".