Carin Berggren (M)
Carin Berggren har viktiga uppdrag i kommunledningen, men har inte deltagit i några möten sedan i somras. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio.
Jönköping

Näst högsta politikern struntar i sitt uppdrag

Peter Jutterström (M): Det är väldigt svårt att ha inflytande över politiken om man inte närvarar
1:57 min

Carin Berggren, förste vice ordförande i kommunstyrelsen, har inte deltagit på ett enda möte med kommunledningen sedan i somras.

Totalt har Carin Berggren, som är en av Jönköpings högsta politiker, missat elva möten som hon borde ha deltagit i. Det visar P4 Jönköpings granskning.

Carin Berggren lämnade Moderaterna i våras och avgick som kommunalråd i mitten av augusti. Hon har dock valt att sitta kvar både i fullmäktige och i kommunstyrelsen, där hon är förste vice ordförande.

Ann-Marie Nilsson, centerpartistisk kommunstyrelseordförande, tycker att det är problematiskt att hennes ersättare inte deltar i mötena.

– Det är klart att förste vice ordförande är ett tungt uppdrag. Det är klart att man måste vara beredd att kunna ställa upp om ordföranden är frånvarande, säger hon.

För någon månad sedan presenterades Carin Berggren som ordförande för det nya partiet Demokraterna Jönköping. Tidigare har hon också motiverat att hon sitter kvar i kommunstyrelsen, trots att hon lämnat Moderaterna och kommunalrådsposten, med att hon vill fortsätta jobba för Jönköpings bästa.

Det känns lite konstigt. Det är väldigt svårt att ha inflytande över politiken om man inte närvarar.

P4 Jönköping har vid flera tillfällen bett Carin Berggren om en intervju, något hon inte svarat på. Däremot skriver hon i ett mejl att hon vill komma in i sitt nya jobb innan hon beslutar om hon tänker ha kvar sina politiska uppdrag.

Dessa möten har Carin Berggren inte varit på:

Kommunstyrelsen
16 aug
30 aug
13 sep
27 sep
4 okt

Kommunstyrelsens ledningsutskott
14 aug
28 aug
11 sep
25 sep

Kommunfullmäktige
31 aug
28 sep

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".