En montagebild över poliser som står på en avspärrad väg och kammaråklagare Helene Gestrin.
Den 12 juni hittades det äldre paret döda i sitt hem i Mantorp. Polisen tror att de mördats om livet dagen innan. Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio, Thomas Carlgren
Mantorp

Bilden börjar klarna kring misstänkte dubbelmördaren

Helene Gestrin: Han har inte förbryllat oss
1:54 min

På internet väcker dubbelmordet i Mantorp stort intresse, men många är förvånade över Mullsjöbon i 20-årsåldern som sitter häktad misstänkt.

Bilden börjar klarna för utredarna kring Mullsjöbon i 20-årsåldern som är misstänkt för det uppmärksammade dubbelmordet i Mantorp i juni.

Men ingenting hittills tyder på att han ska ha begått andra brott tidigare, trots brutaliteten i dubbelmordet. Och just hans ostraffade bakgrund har förvånat många - men inte kammaråklagare och förundersökningsledare Helene Gestrin. 

– Jag kan inte säga att han skulle ha förbryllat oss på något sätt. Misstankarna kom visserligen inte att riktas mot honom förrän efter en lång tid, men det är inte samma sak som att han förbryllat oss, säger hon.

Vi håller förhör med honom och personer runt omkring honom, och för varje förhör får vi en allt klarare bild.

Det var först tre månader efter att det äldre paret i Mantorp hittades mördade i sin bostad som Mullsjöbon kunde gripas. Och det eftersom han köpt just den tejp som paret hittats bundna med och att hans DNA matchades med fynd på brottsplatsen.

Men vad han sagt i förhör och vad han har för förklaring till sina inköp och hur hans DNA kunnat hittas på platsen vill inte åklagare Helene Gestrin kommentera. Men han fortsätter neka.

Mullsjöbons ostraffade bakgrund har chockat många, främst i Mullsjö. Spekulationer om motivet har också varit många, inte minst på nätet och forumet Flashback där dubbelmordet i dag är uppe i över 5 000 inlägg. Men eventuellt motiv är inget som åklagaren heller vill kommentera, och utredarna har inte sett något som får dem att tro att han ska ha begått liknande brott tidigare.

– I den utredning vi gjort hittills så har det inte framkommit skäl att misstänka honom för något brott utöver det i Mantorp, säger Helene Gestrin.

Men än så länge stänger inte Helene Gestrin dörren för att Mullsjöbon inte ska ha begått dubbelmordet själv.

– Teoretiskt sett kan det här brottet begås av både en eller flera personer. Vi håller alla möjligheter öppna och har gjort det sedan dag ett, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".