Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Peter Persson (S)
Peter Persson (S). Foto: Henrik Montgomery/TT
Politik

Persson (S) vill lagstifta bort politiska vildar i ledningen

"Jag tycker inte det är rimligt"
2:58 min

Peter Persson (S), riksdagsledamot från Jönköping, har lagt en motion om att den som lämnar sitt parti också ska tvingas lämna politiska uppdrag.

Den som lämnar ett parti ska också genom det partiets initiativ kunna tvingas lämna de politiska uppdrag som utsetts indirekt, det vill säga av partiet. Det tycker Peter Persson (S), riksdagsledamot från Jönköping, som skrivit en motion i riksdagen i ämnet. Och inspirationen till motionen kommer från den turbulenta Jönköpingspolitiken, där förste vice ordföranden i kommunstyrelsen, den avhoppade moderatpolitikern Carin Berggren, inte närvarat alls vid kommunledningens möten sedan i somras.

– I min hemstad har det ju blivit så uppenbart tydligt. Där har ju fem moderater lämnat sitt parti och dessutom bildat ett nytt parti.

Persson skiljer på dem som i direkta val väljs till kommunfullmäktige, regionfullmäktige och riksdagen och dem som av sitt parti nomineras till poster i styrelser och nämnder och sedan väljs av fullmäktige. Det är de senare han vill ska kunna tvingas lämna sina uppdrag om de lämnar partiet som nominerat dem.

– När man lämnar sitt parti ska man rätteligen och rimligen lämna det uppdraget som tillhör partiet man tidigare tillhört.

En sådan lagförändring skulle innebära att en situation som den som nu uppstått i Jönköping inte skulle kunna upprepas.

– Jag tycker Jönköping åskådliggör det här. Först var det ett väldigt bräckligt styre och nu har det blivit än mer bräckligt. Jag gläds inte som socialdemokrat över Moderaternas problem och sönderfall, utan jag ser det som ett allmändemokratiskt problem. Ett län eller en region eller en kommun måste ha en förutsägbarhet i politiken, säger Peter Persson.

– När man inte vet på måndagen vad beslutet kommer bli på tisdagen, så skapas en väldig instabilitet och oro. Det förstärks om man låter människor fritt hoppa och bilda andra konstellationer. Jag tycker inte det är rimligt. En väljare förväntas sig nog att när man ger sitt störd till vilket parti det än är, så är det det partiet som ska företräda en. Det tycker jag också är det rimliga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".