Viktor Frisk.
Viktor Frisk ser sin diagnos som något positivt, och vill att fler ska lära sig att tänka likadant. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio.
Hälsa

Han ser ADHD som en superkraft

Viktor Frisk: Det är som en ekorre springer runt i huvudet
3:39 min

Viktor Frisk, från duon Samir och Viktor, har haft en tuff uppväxt med ADHD. Nu ser han diagnosen som en superkraft och föreläser om dess fördelar.

Han var 17 år gammal när han fick diagnosen ADHD, även om den borde ha kommit tidigare.

– Min barndom var bra, men hela min skolgång var katastrof. Jag mådde så extremt dåligt, säger Viktor Frisk.

Men med tiden har han lärt sig att se sin diagnos som en superkraft, mycket tack vare att han har lärt sig hur han själv fungerar. Bland annat är han väldigt styrd av kostvanor och rutiner. 

Sina erfarenheter har han nu samlat i en bok och föreläser om ämnet för både unga och gamla. I dag var han i Huskvarna Folkets Park för att prata om just ADHD, och i längden kunna hjälpa andra som själva har diagnosen eller känner någon med den.

– Några kids kom fram till mig på stan för någon vecka sedan och sa att de också har en superkraft. Det är så coolt att jag har kunnat vända det från att de ser det som ett problem till att de nästan vill ha det istället, säger Viktor Frisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".