Branden Nässjö
1 av 2
Både vid branden i Nässjö och Vaggeryd använde räddningstjänsten sand för att släcka. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Ulf Abrahamsson.
2 av 2
Ulf Abrahamsson, platschef på JRAB i Vaggeryd. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Vaggeryd

Litiumbatterier kan ha orsakat bränderna

Ulf Abrahamsson, platschef JRAB: Det kan inte vara en slump
2:08 min

Under det senaste året har fyra återvinningsstationer i Jönköpings län brunnit. Det är en kraftig ökning mot förut.

Det skriver SVT Nyheter Jönköping i dag. På ett år har det brunnit i Vaggeryd, Jönköping, Tenhult och senast Nässjö.

Anledningen till att antalet bränder har ökat kan ha att göra med litiumbatterier, tror Ulf Abrahamsson som är platschef på Jrab i Vaggeryd, där det brann för ett år sedan.

– Någonting måste ju ha hänt, det kan inte vara en slump. Jag tror att vi har fått in materialslag som vi inte har varit vana vid. Litiumbatterier vet vi kan självantända, säger Ulf Abrahamsson.

Anders Lönnermark är projektledare och jobbar på forskningsinstitutet Rise som just nu forskar på hur man kan förebygga bränder på återvinningsstationer. De är långt ifrån klara med utredningen, men utesluter inte att litiumbatterier kan ligga bakom några av bränderna.

– Vi har hört om problemet och diskuterat det, men vi har inte gjort någon vetenskaplig studie än. Studien ska vara färdig någon gång nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".