Iréne Linddahl sitter i en soffa.
Iréne Linddahl och Kyrkhjälpen kämpar för att ett härbärge ska bli verklighet i vinter. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio.
Jönköping

Kyrkhjälpen kämpar för nytt vinterhärbärge

Iréne Linddahl, Kyrkhjälpen: När det är smällkallt är det risk att man fryser ihjäl
3:08 min

Kyrkhjälpen vill nu säkra vintern för EU-migranterna i Jönköping. En diskussion förs med kommunen för att kunna få medel till sovplatser.

Kyrkhjälpen vill till vintern starta ett härbärge i Råslättsskyrkans idrottshall. Dit ska EU-migranter kunna komma för att få någonstans att sova. Men ingenting är klart än.

– Det är svårt att göra någonting om vi inte får bidrag. Vi kan inte erbjuda tak över huvudet om vi inte får ekonomiskt stöd från kommunen, säger Iréne Linddahl på Kyrkhjälpen.

När det är smällkallt är det risk att man fryser ihjäl.

Det är ett 40-tal personer som beräknas ha behov av ett härbärge, men endast runt 20 kommer få plats på härbärget. Utöver det kommer platserna att lottas ut i omgångar.

– Ett härbärge är till för alla utsatta, men vi har pratat med romerna och de är otroligt tacksamma om det finns ett härbärge, säger Iréne Linddahl från Kyrkhjälpen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".