Malin Bengnér
Många föräldrar väljer att vaccinera sig mot kikhosta, enligt smittskyddsläkare Malin Bengnér. Foto: David Westh/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Kikhostan fortsätter att öka

"Många föräldrar väljer att vaccinera sig"
1:29 min

Sjukdomen är farlig främst för spädbarn. Nu uppmanas blivande föräldrar att vaccinera sig – för att skydda sina barn.

En envis hosta kan vara kikhosta, en smittsam sjukdom som drabbar luftvägarna och som ökar i samhället. För några år sedan rapporterades mellan 200 och 300 fall om året. 
Men sedan 2014 har antalet rapporterade fall fördubblats och i år har hittills 600 personer testats positivt i Sverige, varav över 40 i Jönköpings län. Folkhälsomyndigheten menar att det kommer att bli fler fall i år än på många år.

Spädbarn som inte har hunnit bli vaccinerade riskerar att drabbas värst av sjukdomen. 2014 dog ett några veckor gammalt barn i Jönköping av kikhosta och efter det beslutade Region Jönköpings län att rekommendera blivande föräldrar att vaccinera sig för att de inte ska smitta sina nyfödda bebisar, något som många valt att göra enligt Malin Bengnér, smittskyddsläkare på Länssjukhuset Ryhov.

– Ja, de signaler vi får är att många väljer att göra det, säger Malin Bengnér.

Men trots Regionens uppmaning till blivande föräldrar är vaccinet inte gratis. Man får betala vaccinationen själv, eftersom det inte ingår i det nationella vaccinationsprogrammet. Trots regionens ambition att informera och uppmana föräldrar så nås alla inte av informationen.

– Jag hade ingen aning om att man skulle vaccinera sig. Hade jag vetat om det så hade jag valt att vaccinera mig, säger Emma Ahlström som nyligen blivit mamma.

Mikaela Backman däremot har valt att vaccinera sig.

– Ja, jag fick information på mödravårdcentralen om att jag skulle gå och göra det efter att vår dotter fötts, säger Mikaela Backman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".