Catarina Rådefjäll och Karin Hermansson.
Bibliotekarierna Catarina Rådefjäll och Karin Hermansson på Ryhov går första utbildningen i Sverige i biblioterapi. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Jönköpings län

Så kan böcker göra dig friskare

"Vi ska hålla workshops snart"
2:31 min

Att läsa en bok som sätter ord på det du inte själv kan uttrycka och sedan diskutera texten i grupp kan göra dig friskare. Det kallas biblioterapi.

Sveriges allra första högskoleutbildning i biblioterapi, "Biblioterapins teori och metod", en utbildning på 7,5 poäng pågår under hösten på Ersta Sköndal Bräcke högskola i Stockholm.

Två av de 24 pilotstudenterna är från samma arbetsplats i Jönköping: bibliotekarierna Catarina Rådefjäll och Karin Hermansson på sjukhusbiblioteket på Länssjukhuset Ryhov.

– Vi hoppas kunna använda texterna mer än att bara låna ut dem. Vi läser tillsammans och har gruppsamtal och tar fram det som talar till en, säger Karin Hermansson. 

– Vi tänker börja med personalgrupperna, men förhoppningsvis tar vi oss ut till patienterna också. I vilken form har vi inte riktigt fått ramarna för än.

Biblioterapi är en terapeutisk metod där hälsa främjas genom läsning och samtal om skönlitteratur. Genom texter som beskriver det man själv kanske inte kan uttrycka kan man i grupp reflektera, få insikter och läka.

Att skriva ut kultur på recept har man hållit på med i ett par år nu i Region Jönköpings län, för forskning visar att kultur i vården ger ökad livskvalitet för patienter med långvarig smärta och psykisk och stressrelaterad ohälsa. Men i denna kultur ingår inte böcker ... än.

– Vi tycker att det är fel, det borde ingå! Det är ju ett sätt att må bra, vi ser ju det att litteraturen är välgörande, säger Catarina Rådefjäll.

I Finland är biblioterapi en etablerad behandling sedan 80-talet. Men intresset för det biblioterapeutiska arbetsättet växer nu även i Sverige och den här nya allra första högskoleutbildningen vänder sig inte bara till bibliotekarier utan också till socionomer, hälso- och sjukvårdspersonal, diakoner, lärare och psykologer,.

Det står över 200 i kö för att få gå samma utbildning som Catarina Rådefjäll och Karin Hermansson går under hösten. I december är de klara och hoppas snart därefter kunna dra igång egna grupper.

– Vi ska hålla en workshop redan nästa år. Och det är roligt att det finns ett sånt sug efter detta.

Hör Catarina Rådefjäll och Karin Hermansson berätta mer om biblioterapi i spelaren nedan.

Biblioterapi

Det biblioterapeutiska arbetssättet har utvecklats i USA och Storbritannien, men utövas även i många andra länder som till exempel Finland, Ungern, Tyskland, Polen och Frankrike. Biblioterapi handlar bland annat om att läsa, skriva och samtala i syfte att utforska, reflektera, få insikter och läka och fungerar för olika åldrar och inom en rad olika områden till exempel inom hälso- och sjukvård, socialt arbete, psykiatri, skola, biblioteksväsende, diakoni och äldreomsorg.
Inom biblioteksvärlden arbetar man i många länder med biblioterapeutiska bokcirklar kring centrala livsteman som exempelvis kärlek och relationer, föräldraskap, åldrandet, dödsfall och ensamhet.

Källa: Ersta Sköndal Bräcke Högskola

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".