Demokraterna
Det nya partiet Demokraterna ställer krav för att stödja Alliansens budget. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Jönköping

Vildar ställer krav på Alliansen

Ola Helt: Vi hoppas att Alliansen hanterar detta på ett vuxet sätt
1:33 min

De avhoppade moderaterna i Jönköpings kommun vill ha ytterligare satsningar för drygt 10 miljoner för att stödja Alliansens budget.

Efter interna slitningar lämnade fyra moderata fullmäktigeledamöter i Jönköpings kommun, sitt parti i våras. Samtliga valde dock att sitta kvar i fullmäktige. Därmed blev de politiska vildar men också vågmästare eftersom den styrande Alliansen bara hade ett mandat mer än de rödgröna partierna.

Nu ställer de krav för att stödja Alliansens budgetförslag för 2018. Bland annat vill de göra större satsningar på kommunens lekparker, renovera hamnarna i kommunen och bygga om entrén vid Stadsparken i Jönköping. De vill även anställa fler som handlägger byggärenden.

Satsningarna skulle kosta drygt 10 miljoner kronor extra jämfört med Alliansens budgetförslag.

Vildarna har träffat kommunalråden Ann-Marie Nillson (C) och Andreas Sturesson (KD).

Enligt Andreas Sturesson förde vildarna fram sina krav men det var inga förhandlingar.

Vi träffades, lyssnade och sen gick vi hem.

Han tror inte att det blir någon mer träff. Han beklagar också att vildarna inte stängt dörren för de rödgröna partierna.

Ola Helt är av avhopparna och han hoppas få gehör för Demokraternas krav och önskemål.

Vi hoppas att Alliansen hanterar detta på ett vuxet sätt och inte sitter på sin kammare och håller armarna i kors och tycker att man till vilket pris som helst inte ska lyssna på oss fyra i fullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".